HAOS KOD BAZE SAD-a U TURSKOJ: Propalestinska masa pokušala upasti, ispaljen suzavac

Policija je ispalila suzavac i koristila vodene topove kako bi rastjerala okupljene, od kojih su mnogi mahali turskim i palestinskim zastavama

  • Evropa

  • 05. Nov. 2023  05. Nov. 2023

  • 0

Mnoštvo propalestinskih demonstranata pokušalo je upasti u zračnu bazu u kojoj su smještene američke snage u Turskoj tokom današnjeg skupa. Policija je ispalila suzavac i koristila vodene topove kako bi rastjerala okupljene, od kojih su mnogi mahali turskim i palestinskim zastavama, javlja Reuters, prenosi Index.hr.

Demonstranti su također rušili barikade i sukobljavali se s interventnom policijom, te su bacali plastične stolice i kamenje na policiju. Bulent Yildirim, predsjednik humanitarne agencije IHH, obratio se okupljenima u Adani i pozvao ih da se suzdrže od napada na policiju.

"Policija i vojnici bi htjeli ići u Gazu i boriti se. I otići će kad dođe vrijeme"

“Prijatelji, pogrešno je bacati kamenje ili raditi slične stvari jer bi i policija i vojnici htjeli ići u Gazu i boriti se i otići će kad za to dođe vrijeme”, prenosi Reuters. “Naš bijes je ogroman. Ne možemo to zadržati. Ali Turska čini šta može”, dodao je. Skup završio je ranije nego što je planirano zbog sukoba s policijom.

Turska je u subotu opozvala svog ambasadora iz Izraela, navodeći kao razlog izraelsko "odbijanje poziva na prekid vatre" i sve veći broj žrtava u Gazi gdje je, prema tvrdnjama Hamasovog ministarstva zdravstva, više od 9.700 Palestinaca ubijeno u izraelskim zračnim napadima.

Prošlog mjeseca Izrael je, podsjetimo, povukao svoje diplomate iz Turske nakon što je turski predsjednik Erdogan nazvao Izrael "okupatorom" na propalestinskom skupu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...