INCIDENT TOKOM TESTIRANJA NAJJAČEG AMERIČKOG INTERKONTINENTALNOG PROJEKTILA: Minuteman III zakazao usred leta

AFGSC trenutno formira skupinu za analizu lansiranja, koja će istražiti incident, a u nju će biti uključeni i predstavnici raznih organizacija.

  • Svijet

  • 05. Nov. 2023  

  • 0

U nedavnom testiranju projektila koje je provelo američko ratno zrakoplovstvo, nenaoružana interkontinentalna balistička raketa (ICBM) LGM-30G Minuteman III doživjela je neodređenu "anomaliju" tokom rutinskog lansiranja iznad Tihog okeana.

Test, koji je proveden 1. novembra oko šest sati ujutro po -pacifičkom standardnom vremenu, promatralo je izaslanstvo Južne Koreje kao dio bilateralnog sporazuma o strateškoj saradnji sa Sjedinjenim Državama. Projektil je lansiran iz baze američkih svemirskih snaga Vandenberg.

Globalna komanda američkog ratnog zraakoplovstva (AFGSC) definirala je anomaliju kao neočekivani događaj tokom testa, zahtijevajući pažljivu analizu kako bi se utvrdio njen uzrok. Ovi testovi su rutinski i imaju za cilj procijeniti pouzdanost Minuteman III ICBM projektila, koji predstavlja jednu od ključnih komponenti američkog nuklearnog odvraćanja.

Dok tačan uzrok prekida testa ostaje nejasan, zemaljski posmatrači uhvatili su neobično odstupanje putanje nakon lansiranja projektila. AFGSC trenutno formira skupinu za analizu lansiranja, koja će istražiti incident, a u nju će biti uključeni i predstavnici raznih organizacija.

Unatoč neuspjehu testa, američko ratno zrakoplovstvo je uspjelo prikupiti vrijedne podatke. To nije prvi put da se test Minutemana III suočava s problemima. Godine 2021. još je jedan test prekinut na terenu, bez navođenja posebnih razloga. Slični incidenti događali su se 2018. godine te i prije toga.

Južnokorejsko ministarstvo obrane izvijestilo je o lansiranju Minutemana III, ističući svoje učešće kao dio proširene saradnje u nuklearnom odvraćanju sa SAD. Ta saradnja uključuje promatranje lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila i posjet lokacijama kao što je Ground-based Mid-Course Defense (GMD) protubalistički raketni sistem, koji je zadužen za presretanje interkontinentalnih projektila u njihovoj srednjoj fazi leta, odnosno dok su u Zemljinoj orbiti.

Angažman Južne Koreje sa Sjedinjenim Državama nadilazi pokuse projektila, s nedavnim strateškim interakcijama usmjerenim na odvraćanje Sjeverne Koreje specifično. Te aktivnosti uključuju podmornicu američke mornarice klase Ohio s nuklearnim balističkim projektilima koja je posjetila južnokorejsku luku u srpnju i američki bombarder B-52 koji je prošlog mjeseca sletio u tu zemlju.

Zamjenik južnokorejskog ministra za nacionalnu odbrambenu politiku, Heo Tae Keun, naglasio je važnost takvih akcija za demonstraciju predanosti SAD proširenom odvraćanju, no ije rekao niti riječi o incidentu s testiranjem.

Vipin Narang, glavni zamjenik pomoćnika ministra odbrane SAD za svemirsku odbrambenu politiku, izjavio je da je probno lansiranje ICBM-a dio redovnih vojnih aktivnosti, čime se osigurava učinkovitost i pouzdanost američkog nuklearnog odvraćanja u 21. stoljeću.

Incident s projektilom Minuteman III naglašava potrebu za rutinskim testiranjem, kako bi se održala njegova pouzdanost projektila, čak i dok američko ratno zrakoplovstvo napreduje s planovima da ih zamijene s novim LGM-35A Sentinel ICBM projektilom, u sljedećoj deceniji. U međuvremenu će Minuteman III ostati ključni dio američkog nuklearnog arsenala, zahtijevajući nastavak testiranja kako bi se osigurala njihova učinkovitost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...