ALMA KRATINA UZBURKALA DUHOVE: Teške optužbe na račun Nermina Nikšića i federalne vlade, političko potkusurivanje plaćaju građani...

Draženka Subašić, bivša ministrica za obrazovanje nauku kulturu i sport ZDK-a, poručuje kako SDP-ova politika nije da se sveti građanima kroz budžet nego da radi po prioritetima.

  • Politika

  • 06. Nov. 2023  06. Nov. 2023

  • 1

Brojni gradovi u Federaciji nezadovoljni su raspodjelom novca u nedavno usvojenom rebalansu budžeta. Najglasniji su u Cazinu i Zenici. Naime, rebalansom nisu osigurana sredstva za gradnju bazena u ovim gradovima. U Zenici tvrde da su prvobitnim budžetom ova sredstva bila planirana te da, s obzirom na to da je rebalansom budžeta uvećan, nisu očekivali da će za sredstva biti uskraćeni. Je li riječ o stvarnom preusmjeravanju novca u druge svrhe ili političkom potkusurivanju? Bilo kako bilo, najveća cijena nesklada različitih razina vlasti, uvijek plate građani.

Oduka Vlade da Zenici uskrati novac za izgradnju bazena te, od planiranih 4 milijuna, dodijeli samo pola milijuna, razočarala je Zeničane, ali i druge građane kantona. Rebalans budžeta usvojen je na Zastupničkom domu, a potom i na sjednici Doma naroda. Ni uloženi amandmani nisu prihvaćeni, iako je izgradnja bazena uveliko počela. Podsjećamo, SDP je zajedno sa svojim koalicijskim partnerima - NIP-om, HDZ-om i strankom Fuada Kasumovića - izgubio vlast u ZDK-u, što opozicija smatra dijelom razloga maćehinskog odnosa prema građanima ZDK-a.

DF-ova zastupnica Parlamenta FBiH Alma Kratina tvrdi kako su dojučerašnji koalicioni partneri - Fuad Kasumović i Nermin Ogrešević - kažnjeni, a da su, zapravo, kažnjeni građani: “Dakle, vrlo bahato, ali ispostavilo se da je to bila stvar određenih političkih kupovina, odobrovoljavanja 90-ke i drugih pojedinaca da glasaju i skupe plate svoje ruke u parlamentarnoj većini”.

„To je rezultat podjele novca na jedan potpuno nesistemski način, čini mi se, jedne trgovine – ako vam treba određeni zastupnik, vi ćete odvojiti određeni iznos sredstava za taj grad“, navodi premijer ZDK-a Nezir Pivić (SDA).

Draženka Subašić , bivša ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a, poručuje kako SDP-ova politika nije da se sveti građani kroz budžet nego da radi po prioritetima.

Zbog unutarstranačkih sukoba, ali i međusobnih optužbi - ispaštaju građani Zenice, koji, podsjećamo, značajno pune budžete, jer je ZDK kičma razvoja FBiH.

Na 7.000 kvadratnih metara počela je izgradnja dva bazena, a ukupna vrijednost projekta, koji bi zajedno trebao finasirati sva tri nivoa vlasti, iznosi oko 20 milijuna maraka.

“To je veoma nerazumno i bezobrazno prema građanima Zenice. Mi smo na temelju tih sredstava raspisali javni natječaj, izabrali izvođače, radovi su u punom toku. Dosad je potrošeno preko 2 i po miliona maraka sredstava predviđenih u budžetu”, ističe gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović (BHI-KF).

I dok je u drugim europskim zemljama sasvim normalno da svaki kvart ima bazen, te da je plivanje redovna aktivnost u okviru nastavnog procesa, naši političari još nisu svjesni važnosti vode za zdravlje čovjeka, osobito djece. Zato stručnjaci upozoravaju da je plivanje najvažnija aktivnost za motorički razvoj i prevenciju, te da je učinak vode na kičmu bolji od bilo koje druge metode liječenja.

“Samo hodanje kroz vodu ojačava mišiće kore, mišići koji su najbitniji za stabilnost kičme. Djeca s deformitetom, s urođenim nedostacima kičme, razvojnim nedostacima kao što su skolioza i kifoza – predviđena su da vježbaju plivanje barem dva do tri puta sedmično”, objašnjava Meho Kovačević, specijalist ortopedije i vertebrologije.

I na kraju, bosanskohercegovački „leptir bez krila“ Ismail Zulfić već 8 godina sedmično putuje iz Zenice u Sarajevo na trening. U svojoj kolekciji medalja okitio se svim bojama. Kada bi naši političari, po ugledu na istinske heroje poput dva Ismaila, Lane i druge djece koja nas svojim uspjesima usrećuju, uložili samo malo više truda, živjeli bismo zdraviji i sretniji i ne bismo o bazenu pričali kao „čudu“ ovog stoljeća.

Više u prilogu FTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...