BRZI ODGOVOR IZ TEL AVIVA: Netanyahu uzvratio Macronu -"Odgovornost za bilo kakvu štetu..."

Za razliku od njega, mnogi lideri su se odlučili za korištenje izraza „humanitarna pauza“.

  • Svijet

  • 11. Nov. 2023  11. Nov. 2023

  • 1

Francuski predsjednik Emmanuel Macron postao je jedan od prvih zapadnih lidera koji je pozvao na "prekid vatre", dok je Francuska bila domaćin samita na kojem se razgovaralo o humanitarnoj pomoći za Gazu. Za razliku od njega, mnogi lideri su se odlučili za korištenje izraza „humanitarna pauza“.

Nakon toga je u intervjuu BBC-iju kazao kako se - de facto radi o stradanju civila. "Ove bebe, ove žene, ovi starci su bombardovani i ubijeni”, rekao je Macron. “Dakle, nema razloga za to i nema legitimiteta. Zato pozivamo Izrael da prestane.” Uslijedio je i odgovor Izraela.

Benjamin Netanyahu, premijer Izraela odgovorio je kako “odgovornost za bilo kakvu štetu nanesenu civilima leži na Hamasu, ne na Izraelu.” U saopštenju je pozvao svjetske lidere da osude palestinsku grupu umjesto Izraela.

Podsjetimo, u posljednjih 36 dana, u neselektivnim izraelskim napadima ubijeno je više od 11.000 Palestinaca.

Macron je u intervjuu dodatno poručio kako ovakav izraelski pristup rizikuje dalje podrivanje sigurnosti: “To je izuzetno važno za sve nas zbog naših principa, jer smo demokratije. Važno je za srednjoročnu i dugoročnu perspektivu i za sigurnost samog Izraela, prepoznati da su svi životi važni.”

Više pročitajte OVDJE.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...