PRIPADNICI HVO-a POBIJEDILI HRVATSKU: Ustavni sud Hrvatske priznao invalidski status pripadnicima HVO, to je  veliki udarac proračunu Hrvatske 

Do sada je 1180 bivših pripadnika HVO tužilo hrvatsku državu i sve su te tužbe bivala odbačene.

  • Mini market

  • 11. Nov. 2023  11. Nov. 2023

  • 6

Radosne vijesti za stotine bivših pripadnika Hratskog vijeća obrane stiži posljednjih dana iz Ustavnog suda Hrvatske. Kako je izvijestio „Jutarnji list“, Ustavni sud je krajem prošlog mjeseca usvojio žalbu 14 ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO koji su tražili da im hrvatska država prizna status hrvatskih ratnih invalida (HRVI), a time i materijalna prava koja im iz toga proizilaze.

Ovo je kraj pravne bitke koju bivši pripadnici HVO-a vode protiv Hrvatske koja im je godinama odbijala priznati status HRVI-ja temeljem ranije presude Visokog Upravnog suda. Tom presudom, utvrdio je  Ustavni sud, povrijeđeno je ustavno pravo bivših pripadnika HVO na pravično suđenje.

Zagrebački list podsjeća na historijat ovog pravnog procesa, navodeći da je Zakonom o hrvatskim braniteljima iz 2017. (kojeg po ministru Tomi Medvedu nazivaju „Medvedov zakon“) poništen status HRVI-ja pripadnicima HVO koji su ga dobili 90-ih godina.

Ministar Tomo Medved je tadašnje pisanje medija koji su najavljivali da će Ustavni sud Hrvatske donijeti upravo ovakvu presudu i poništiti prethodnu odluku Visokog Upravnog suda nazivao „senzacionalističkim“. Uvjeravao je javnost da neće biti poništavanja prethodne presude, bez obizra na eventualnu odluku Ustavnog suda Hrvatske.

Međutim, kasniji događaji su ga demantirali, pa je, kako su rekli izvori JL-a, Visoki upravni sud poništio sve ranije presude protiv pripadnika HVO kojima je Ustavni sud dao za pravo.

Do sada je 1180 bivših pripadnika HVO tužilo hrvatsku državu i sve su te tužbe bivala odbačene. „No, odlukom Ustavnog suda sve će te tužbe morati biti prihvaćene u ponovljenim postupcima“, piše JL.

Kolike će to izdatke donijeti za hrvatski proračun nemoguće je procijeniti, ali svakako će se raditi o milionima eura.

(SB/JL)     

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...