IDEJA IZ 2019. GODINE: Otvoren novi tender o nabavci helikoptera za MUP KS vrijedan više od 30 miliona KM

Tuzlanski kanton kreće u formiranje zrakoplovne jedinice uz nabavku helikoptera i dronova koji bi, osim policiji, bili na raspolaganju i svim ostalim strukturama zaštite poput Civilne zaštite i Univerzitetskog kliničkog centara.

  • Politika

  • 11. Nov. 2023  

  • 0

Plan o uspostavljanju helikopterske jedinice pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo donijet je 2019. godine, ali još uvijek nije realizovan. Novi tender o nabavci pokrenut je početkom oktobra, a procijenjena vrijednost nabavke iznosi 30.341.880,34 KM, piše Klix.ba.

Tuzlanski kanton kreće u formiranje zrakoplovne jedinice uz nabavku helikoptera i dronova koji bi, osim policiji, bili na raspolaganju i svim ostalim strukturama zaštite poput Civilne zaštite i Univerzitetskog kliničkog centara.

Tim povodom, s obzirom na to da je ova ideja u Kantonu Sarajevo dosta starija, provjerili smo dokle je i njena sama realizacija.

Naime, osnivanje helikopterske jedinice MUP-a KS okarakterisano je, kada je i predstavljena ova ideja, kao znak "kolektivne društvene zrelosti i odgovornosti za zajednicu".

"Riječ je o projektu koji prevazilazi potrebe samog Ministarstva, jer će imati prvorazredan značaj za Kanton Sarajevo, s obzirom da je riječ o višenamjenskoj letjelici, specijaliziranoj za polivalentno funkcioniranje (prevoz bolesnika i ranjenika, gašenje požara, spašavanje iz vode, spuštanje u minska polja, dostava različitih vrsta pomoći, operativni policijski zadaci, kontrola kritičnih tačaka u saobraćaju, izviđanje iz vazduha, spašavanje u planinskim predjelima, prevoz putnika i sl.)", kazao je za Klix.ba ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Svojom odlukom iz mjeseca marta 2023. godine, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica poništio je postupak javne nabavke višenamjenskog helikoptera, iz razloga što niti jedna od dvije dostavljene ponude nije bila za ugovorni organ prihvatljiva.

Kako je za Klix.ba sada saopćeno iz kabineta resornog ministarstva, obje ponude bile pravno- formalno neispravne, ali su istovremeno i obje ponude značajno prekoračile predviđeni iznos nabavke (prekoračenje u iznosu od 28 posto-29 posto).

Početkom mjeseca oktobra ministar Katica donio je odluku o pokretanju postupka nabavke višenamjenskog helikoptera (ponovljeni postupak).

Riječ je projektu čija je procijenjena vrijednost nabavke 30.341.880,34 KM, bez PDV-a. Ovaj projekat je u uvršten u program javnih investicija za period 2023.-2015. godine.

"Veliki broj ponuđača do sada je skinuo tendersku dokumentaciju sa portala javnih nabavki, dok se zvanično otvaranje ponuda očekuje u drugoj polovini mjeseca novembra tekuće godine", dodaju iz kabinete resornog ministarstva za Klix.ba.

Odluka o pokretanju novog tendera objavljena je na zvaničnoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...