ČOVIĆ KREĆE U AKCIJU: Trojka između teških zahtjeva HDZ-a i SNSD-a, otvorena vrata EU moći ćemo samo gledati!

Pitanje izbornog zakona jedno je od najtežih već godinama, upravo, jer HDZ BiH zanemaruje sve potrebne izmjene, a usmjerava se na pitanje legitimiteta prilikom izbora članova Predsjedništva BiH.

  • Politika

  • 12. Nov. 2023  

  • 2

Hrvatski narodni sabor BiH održat će sedmu sjednicu Predsjedništva sutra 13. novembra u Mostaru.

Kako je zvanično najavljeno Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH na sjednici će među ostalim, razmatrati Informaciju o aktivnostima vezanim uz izmjene Izbornog zakona BiH te informaciju o zakonodavnim aktivnostima vezanim za reformu pravosuđa, piše novinska agencija Patrija.

Dakle, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a I zvanično kreće u akciju. Pitanje izbornog zakona jedno je od najtežih već godinama, upravo, jer HDZ BiH zanemaruje sve potrebne izmjene, a usmjerava se na pitanje legitimiteta prilikom izbora članova Predsjedništva BiH.

Čović je nedavno u Tuzli kazao da je evidentno da ne mogu ići s rješenjima koja će uključivati i izmjene Ustava.

“Osigurat ćemo da niko ne bude prevaren. Svjedoci smo da ako neko prevari jedan narod u biti je pravario BiH. U narednih mjesec Izborni zakon će biti više puta tema, razgovaramo i s međunarodnim predstavnicima - rekao je Čović.

Nije krio Čović koji su to međunarodni predstavnici, a nije teško ni pogoditi, s obzirom da je visoki predstavnik u BiH Crhristian Schmidt, a što stoji I u izvještaju o putu BiH ka EU, uveo BiH u pravnu nesigurnost namečući izmjene Izbornog zakona u izbornoj noći prošle godine.

“Naše kolege su razgovarale s predstavnicima OHR-a, ja sam prije dva, tri dana razgovarao s izaslanikom SAD-a, intenzivno se ovih dana pripreme vode. Mi ćemo kroz radna tijela koja se tiču Izbornog zakona vrlo brzo sjesti za stol, i iznijeti svoje prijedloge. Druge dvije strane će iznijeti svoje. Za nas je prioritet u izmjeni Izbornog zakona legitimno predstavljanje. Prioritet svih prioriteta”, kazao je Čović.

Tek sada se mogu očekivati teška vremena za Bosnu i Hercegovinu, te sužen prostor djelovanja Trojke, koja će se naći u sredini, jer s jedne strane postoje nerealni zahtjevi Milorada Dodika, a s druge Dragana Čovića. Sve teži od težeg, no trojka je trenutno preokupirana hvalisanjem puta BiH ka Evropskoj uniji, dok se žestoko obračunava sa opozicijom unutar Federacije.

Tako 'načeti' teško mogu stati na put Dodiku i Čoviću, a trpit će BiH, koja će tek sada ostati zaglavljena na putu ka Evropskoj uniji, tako da su otvorena vrata EU, kako voli reći Elemedin Konaković, možemo samo gledati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...