VELIKI STRATEŠKI PORAZ BEOGRADA: Zašto Vučićev režim šuti o masovnoj preregistraciji vozila sa srpskih na kosovske tablice?

Za prvih deset dana produženog roka, broj onih koji su preregistraciju obavili prešao je 1.200. Srpska lista i zvanični Beograd se još uvijek o ovome nisu oglašavali.

  • Regija

  • 14. Nov. 2023  

  • 0

Zbog velikog interesovannja za prelazak sa registarskih oznaka koje za gradove na Kosovu izdaje Republika Srbija na tablice RKS, Centri za registraciju vozila, kao i tehnički pregledi radili su ova dana vikenda.

"Donijeta je odluka da Centri za registraciju vozila rade i subotom i nedjeljom. Znači, to podrazumjeva da će sada i nedjeljom biti moguće da se završe i tehnički pregledi, kao i uplata za registraciju i takse", precizirao je za KoSSev zamjenik komandira Kosovske policije za region Sjever Veton Eljšani.

Kosovska vlada odlučila je krajem oktobra da produži rok za preregistraciju vozila i omogući onima koji posjeduju tablice gradova na Kosovu koje izdaje Republika Srbija da pređu na RKS u periodu od 1. novembra do 1. decembra 2023. godine. U pitanju su tablice KM, PR, PZ, GL, UR, PE i ĐA.

Kako KoSSev piše, za prvih deset dana produženog roka, broj onih koji su, ovu (pre)registraciju obavili popeo se na 1.220.

"Veliki strateški poraz"

Zvanični Beograd šuti, a naročito se ne oglašava Aleksandar Vučić da objasni Srbima na Kosovu "veliki strateški poraz Beograda", poručuju iz Narodnog pokreta Srba sa KiM "Otadžbina“, komentarišući talas preregistracije na Sjeveru Kosova.

Od prvog novembra na snazi je odluka kosovske vlade kojom je na mjesec dana produžen rok za preregistraciju sa tablica gradova na Kosovu koje izdaje Republika Srbija na RKS. Centri za registraciju vozila rade i vikendima zbog, kako tvrde iz Prištine, velikog interesovanja građana, a do sada je preregistrovano više od 1.000 vozila.

"Prije skoro tri mjeseca predsjednik Srbije je trijumfalno izjavio o 'maloj taktičkoj pobjedi' nad Prištinom koja se ogleda u tome da vozila sa registarskim tablicama KM ostaju da važe. Međutim, da li je tako", pitaju iz pokreta "Otadžbina“.

"U posljednjih desetak dana više od 1.000 vozila sa srpskim registarskim tablicama vlasnici su preregistrovali u RKS registarske tablice. Zvanični Beograd šuti a naročito se ne oglašava Aleksandar Vučić da objasni Srbima na Kosovu da to nije bila ‘mala taktička pobjeda’ nego veliki strateški poraz Beograda", poručili su.

Podsjećaju da je poziv na preregistraciju upućen i korisnicima MTS d.o.o. brojeva.

Suverenitet u rukama naroda

Kako je ranije navela urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević Srbi u redovima čekaju da preregistruju svoje automobile sa KM na RKS tablice.

"U prevodu to znači odricanje od ovog dijela suvereniteta Repubilke Srbije i dodatno prihvatanje suvereniteta Republike Kosovo", tvrdi Lazarević i naglašava da je vlast u Beogradu na "sramotan način“ odgovornost prebacila na narod na Sjeveru.

"Nažalost, suverenitet je ciljano prebačen u ruke naroda", kaže Lazarević, tj. u ruke, poslije svega, drastično oslabljene zajednice Srba na Sjeveru.

Šta poslije 1. decembra?

Nakon 1. decembra, ova vozila, kako je najavljeno, više neće imati mogućnost da se registruju na RKS, ali ni da ulaze ili saobraćaju na teritoriji Kosova.

Iz policije su nedavno precizirali i šta će biti sa onim vozačima koji do 1. decembra ne zamijene ove tablice.

Njima neće biti dozvoljeno kretanje, a najprije će policajci kazniti vozače koji se u njima nađu na ulici, zatim im oduzeti tablice, a na kraju i, ukoliko isto vozilo ponovo zaustave - isti će i konfiskovati.

Masovne konfiskacije, naglasili su iz policije, neće biti. Srpska lista i režim se još uvijek o ovome nisu oglašavali.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...