BAKIR IZETBEGOVIĆ IZRIČIT: "Sa ovakvim odnosima trojke, SNSD-a i HDZ-a bojim se opšteg zastoja i blokade" (VIDEO)

Komentarišući današnji izvještaj o radu visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), Izetbegović je istakao da su građani izgubili povjerenje u bh. pravosuđe.

  • Politika

  • 16. Nov. 2023  

  • 0

O evropskom putu Bosne i Hercegovine, posjeti generalnog sekretara NATO-a BiH, funkcionisanju vlasti na državnom i federalnom nivou i ostalim aktuelnim političkim temama, za BHRT je govorio Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

Komentarišući današnji izvještaj o radu visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), Izetbegović je istakao da su građani izgubili povjerenje u bh. pravosuđe.



"Dakle, sve je u redu osim onoga što je najvažnije, a to je povjerenje građana. Kako će biti, kako će imati povjerenje građana ako su tri tužioca smijenjena u roku od par godina, zadnji od njih u aferi 'Potkivanje'? Je li glavni tužilac namještao procese, nije odgovarao za to. Ili pak, kada vidimo da se flagrantno krši Zakon o negiranju genocida, a niko ne odgovara. Ili pak, u slučaju opsade i ratnih zločina u Goraždu", rekao je Izetbegović.

Smatra da je teško očekivati efikasne reforme pravosuđa u BiH.

"Sa ovakvim odnosima između Trojke, SNSD-a i HDZ-a, bojim se da će se ovo pretvoriti u jedan opšti zastoj i blokadu svega. Ali, evo, nadam se da će me demantovati. Krenulo se u prepucavanje, umjesto u dogovor oko nekih bitnih stvari", rekao je Izetbegović.

Formiranje i pitanje sjedišta Apelacionog suda BiH naišlo je na suprotstavljanje stavova vlasti i opozicije.

Izetbegović smatra da bi Sud trebao da bude smješten u glavnom gradu BiH.

"Traži se da to bude u Banjaluci, međutim ja mislim da je spornija druga stvar - to što bi se moglo desiti da se nadležnost državnog nivoa svede na entitetski nivo. Tako da korupcija ne bude osuđena od strane državnog suda nego od entitetskih i onda bi, naravno, entitetski poglavari bili amnestirani od svega što rade. Jer, vidimo kako se bogate", smatra Izetbegović.

Izetbegović je komentarisao navode predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je upozorio da bi na ovim područjima mogao izbiti rat i da to Rusija ozbiljno sprema.

"Odavno se spominju takve stvari da bi Rusija mogla da počne, ne znam da li rat, ali sukobe i podizanje tenzija na Balkanu da. Ona sasvim sigurno ima svoje prste tu", rekao je Izetbegović i dodao da ne misli da je ikome do rata, ali da može doći do podizanja tenzija i produbljivanja kriza:

"U regionu su emocije uvijek prisutne, strahovi, dominacija, međuetničke tenzije i tako dalje. Lako se pokvare odnosi, a teško popravljaju".

Izetbegović se osvrnuo na najave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića o novoj rundi razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Ja se nadam da ćemo odraditi ono što je lakše, a to je integritet procesa, transparentnost procesa. Dakle, da imamo fer i poštene lokalne izbore 2024. godine, to možemo uraditi. A, ovo ostalo teže, jer trebaju izmjene Ustava i, naravno, suština presuda Evropskog suda za ljudska prava koja treba učiniti da svaki čovjek na svakom pedlju BiH ima ista prava, kada je pitanje pasivno-aktivno biračko pravo. Ne bih rekao da se ovo drugo može postići u roku od par mjeseci, ne mislim da je moguće. Ali, ovo sa transparentnošću, ovo bi nam pomoglo na našem evropskom putu".

Na pitanje o načinu izbora članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Izetbegović kaže da ne treba mijenjati mnogo.

"Dakle, mora ostati uključen VSTV, CIK i ići postepeno kroz Parlament. I nipošto ne uvoditi etnički princip. SNSD i HDZ insistiraju na tome da se to uvede i u Dom naroda, a onda tamo mogu da zaustavljaju šta god hoće. To je jedna od rijetkih institucija gdje nemamo ovaj etnički princip, gdje ne ide kroz Dom naroda, i to nipošto ne treba dopustiti da uđe u Dom naroda. Tu će se SDA maksimalno suprotstaviti i zaustaviti tu stvar", poručio je Izetbegović.

U razgovoru za BHRT Izetbegović je, između ostaloga, govorio o pismima koja su iz Republike srpske i Federacije BiH proteklih dana upućena Senatu i Kongresu SAD-a.

"Na talasu islamofobije sada ide pokušaj da se prebaci loptica unutar Bosne i Hercegovine sa SNSD-a i njenog šefa Milorada Dodika, koji prave probleme BiH već dvije decenije, na Bošnjake. Da im se ubaci priča o ekstremizmu, o paradžematima, neke bajate priče od prije deset godina, da se podgriju i da se serviraju islamofobnim snagama u Evropi i u Americi. Jer pazite, Milorad Dodik je Radovanu Karadžiću, nakon što je presuđen za genocid, dodijelio odlikovanje. Dodik je Putinu, nakon što je krenuo u brutalnu agresiju na Ukrajinu, dodijelio odlikovanje. Dakle, na njihove laži i gluposti o tome kako u BiH buja neki radikalizam islamski, idu ovakvi odgovori. Taj katalog toga šta je sve uradila Karadžićeva strana, a šta nastavlja da radi Dodikova strana, je ogroman, potpuno utemeljen i istinit. I to su sad povukli na sebe i dobili su odgovor i od SDA i od Trojke. Skoro identičan", kazao je, između ostalog, Izetbegović u emisiji BHT1 Uživo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...