POLITIČKI POTRES U JUŽNOJ AMERICI: Predsjednik Argentine postao čovjek koji želi ukinuti…

Aktuelni argentinski predsjednik Alberto Fernandez izjavio je nakon objave neslužbenih rezultata izbora kako „vjeruje da može početi raditi s Javierom Mileijem kako bi zajamčili urednu tranziciju“.

  • Svijet

  • 20. Nov. 2023  

  • 1

Svjetski čelnici čestitali su u ponedjeljak argentinskom libertarijanskom autsajderu Javieru Mileiju na pobjedi u predsjedničkim izborima u zemlji koja je pogođena troznamenkastom inflacijom, nadolazećom recesijom i rastućim siromaštvom.

Službeni rezultati nisu objavljeni, ali njegov suparnik, peronistički ministar Sergio Massa, priznao je Mileijevu pobjedu u govoru.

Aktuelni argentinski predsjednik Alberto Fernandez izjavio je nakon objave neslužbenih rezultata izbora kako „vjeruje da može početi raditi s Javierom Mileijem kako bi zajamčili urednu tranziciju“.

-Demokracija je glas naroda i uvijek se mora poštovati. Čestitam argentinskim institucijama na provođenju izbornog procesa i argentinskom narodu koji je sudjelovao na dan izbora na uredan i miran način. Novoj vladi želim puno sreće i uspjeh", izjavio je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula Da Silva.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan čestitao je Mileiju na pobjedi, napisavši na društvenim mrežama kako se raduje izgradnji snažnog odnosa temeljenog na ljudskim pravima, demokratskim vrijednostima i transparentnosti.

Bivši američki predsjednik Donald Trump također je čestitao argentinskom libertarijancu.

-Cijeli svijet je gledao! Jako sam ponosan na tebe. Preokrenut ćeš svoju zemlju i doista učiniti Argentinu ponovno velikom!, poručio je Trump putem društvenih mreža.

Samoproglašeni anarhokapitalist Milei, obećao je biračima radikalni zaokret: želi ukinuti centralnu banku i nacionalnu valutu i zamijeniti je američkim dolarom, ukinuti brojna ministarstva i radikalno srezati izdvajanja za socijalnu politiku.

Radikalni program kakav Milei predlaže posebno je popularan među mladim ljudima koji u u svom životu znali samo za stalne krize i razočarani su političkim establišmentom te žele nešto sasvim novo.

O ekonomistu Mileu - bivšoj TV zvijezdi – već je napisana knjiga pod naslovom El Loco u kojoj ga zovu ‘Jokerom i luđakom, i čovjekom koji klonira pse, nema prijatelja i dopustio bi trgovinu organima.‘

Knjiga opisuje Mileija kao argentinsku verziju Jokera kojeg je u filmu ovjekovječio glumac Joaquin Phoenix. Ukratko; Milei je predstavljen kao ekscentrični i socijalno izolirani 50-godišnjak s malo prijatelja, bez poznatih ljubavnih veza, kao osoba koja ne govori o roditeljima te je stoga kanalizirao svoje frustracije u pokušaje da postane popularna javna osoba koja će riješiti sistemske probleme Argentine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...