PÉTER SZIJJÁRTÓ: "Budimpešta neće prekidati saradnju sa Rusijom zbog Ukrajine"

Szijjártó je podsjetio da je Budimpešta posvećena diverzifikaciji, ali to ne treba da vodi napuštanju pouzdanih izvora i ruta isporuke energenata.

  • Evropa

  • 21. Nov. 2023  

  • 0

"Mađarska neće napustiti svoju energetsku saradnju sa Rusijom zbog sukoba u Ukrajini i nastavit će tu interakciju, vođena praktičnim, a ne političkim razlozima", rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Péter Szijjártó.

"Želim da istaknem da mi ne želimo da se oslobodimo izvora koji danas garantuju energetsku sigurnost Mađarske. U isto vrijeme, želimo da privučemo dodatne izvore, po mogućnosti karbon-neutralne energetske izvore", rekao je Szijjártó, prenio je TASS.

Nakon sastanka u Budimpešti sa ministrima energetike Azerbejdžana, Gruzije i Rumunije, Szijjártó je rekao da Mađarska vidi kupovinu energenata kao stvar fizičke realnosti, a ne političkih preferencija i neće dozvoliti nikome da na nju vrši pritisak da odustane od nekog izvora energije.

Szijjártó je podsjetio da je Budimpešta posvećena diverzifikaciji, ali to ne treba da vodi napuštanju pouzdanih izvora i ruta isporuke energenata.

"Diverzifikacija ne znači zamjenu postojećeg izvora energije drugim. Diverzifikacija znači privlačenje više izvora za vaše snabdijevanje energentima", rekao je on.

Rusija ostaje glavni izvoznik energenata Mađarskoj. Rusija je ove godine isporučila Mađarskoj 4,8 milijardi kubnih metara plina, uglavnom preko plinovoda Turski tok i njegovih krakova kroz Bugarsku i Srbiju. Mađarska je, također, dobila više od 3,5 miliona tona nafte kroz južni krak naftovoda Družba, koji prolazi kroz teritoriju Ukrajine, a očekuje se da će do kraja godine taj obim porasti na približno 4,8-5 miliona tona.

Pored toga, nuklearna elektrana Paks radi na rusko nuklearno gorivo, podsjetio je TASS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...