BALKAN CHEESE FESTIVAL: ‘Obiteljski sir’ iz Kupresa osvojio prvo mjesto na festivalu u Beogradu

"Učešće na Balkan Cheese Festivalu je posebno iskustvo, a biti ponovno proglašen najboljim za nas je neopisivo. Ovo je rezultat truda i rada, a mi ćemo se truditi i dalje biti najbolji", kazao je Romić.

  • Ekonomija

  • 22. Nov. 2023  

  • 0

U kupreškom naselju Zlosela prije nešto više od godinu dana započela je s radom mljekara Perkan u vlasništvu porodice Romić, a njihovi proizvodi već osvajaju nagrade na međunarodnim sajmovima.

Na nedavno održanom XVI. Balkan Cheese Festivalu u Beogradu na kojem je učestvovalo 47 izlagača iz cijele regije njihov 'Obiteljski sir' osvojio je prvo mjesto.

Vlasnik mljekare i bivši načelnik općine Kupres, doktor veterinarskih znanosti Perica Romić u razgovoru za Fenu kazao je kako je na spomenutom festivalu prošle godine učestvovao odmah nakon otvaranje mljekare te da je njegov 'Kraljevski sir' osvojio prvo mjesto prema glasovima publike u kategoriji najbolji sir.

Na ovogodišnjoj jesenskoj izložbi gdje je ocjenjivano 200 vrsta sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske i Italije, a prema glasovima peteročlanog stručnog žirija, u kategoriji najbolji polutvrdi i tvrdi sir sa zrenjem, prvo je mjesto osvojio njegov kupreški 'Obiteljski sir'.

"Učešće na Balkan Cheese Festivalu je posebno iskustvo, a biti ponovno proglašen najboljim za nas je neopisivo. Ovo je rezultat truda i rada, a mi ćemo se truditi i dalje biti najbolji", kazao je Romić.

Da bi došao do vrhunskog proizvoda, Romić je uložio preko 200.000 maraka, od kojih je 25 posto iz programa ruralnog razvoja Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Uz šest članova obitelji, u mljekari radi i šest stalno zaposlenih uz čije vrijedne ruke trenutno prerađuju kravlji, ovčji i miješani sir.

Oni su, kako kaže, među rijetkim mljekarama u BiH koja prerađuje isključivo vlastito kravlje i ovčje mlijeko i u istom trenutku stvaraju tri vrste sira – Obiteljski, Kraljevski i Ovčji.

Na Romićevom imanju trenutno se nalazi oko 70 odraslih goveda i oko 2000 odraslih ovaca, a u kompleksu njihovog preduzeća nalaze se veterinarska stanica, mljekara i klaonica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...