BENJAMIN NETANYAHU SIGURAN U SVOJ PLAN: "Dogovor s Hamasom je prava odluka"

Prema dogovoru, do 100 izraelskih talaca bi se razmijenilo za do 300 palestinskih zatvorenika.

  • Svijet

  • 23. Nov. 2023  

  • 0

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je dogovor s Hamasom o prekidu vatre u cilju oslobađanja dijela izraelskih talaca te puštanja određenog broja Palestinaca iz izraelskih zatvora nazvao pravom odlukom, prenosi Index.hr.

Prema dogovoru, do 100 izraelskih talaca bi se razmijenilo za do 300 palestinskih zatvorenika.

Netanyahu, međutim, dodaje da će se rat nakon provedbe dogovora o razmjeni talaca za Palestince osuđene na zatvorske kazne nastaviti sve dok Izrael ne ispuni svoje ciljeve.

Izraelski premijer smatra da je povratak talaca etičko pitanje, istaknuvši da će se iskoristiti svaka prilika da se u konačnici oslobode svi taoci koje su Hamasa oteli u ubilačkom pohodu na Izrael 7. oktobra. U jednom danu je ta skupina ubila 1200 ljudi, većinom stanovnika kibuca i mladih koji su sudjelovali na muzičkom festivalu.

Izrael je na taj pokolj odgovorio proglasivši ratno stanje i sveopću mobilizaciju te pokrenuo ofanzivu iz zraka i s kopna na Pojas Gaze. Palestinsko ministarstvo zdravstva, pod kontrolom Hamasa, tvrdi da je do sada u toj ofanzivi poginulo oko 16.000 ljudi, no taj je broj kasnije osporen.

Po nekim izvještajima, razmjena bi trebala početi u petak, dok drugi ipak spominju i četvrtak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...