DEMAGOGIJA ELMEDINA KONAKOVIĆA: "Obilježili smo Dan državnosti BiH u Banjoj Luci, niko nas ne može zaustaviti"

Ispred prostorija SDP-a u Banjoj Luci delegaciju stranaka Trojke je dočekala grupa građana koja je putem zvučnika puštala pjesme o Srbiji, pjevala ih te zviždala.

  • Politika

  • 25. Nov. 2023  

  • 7

Nakon što je ove godine SDP-u zabranjeno održavanje svečane akademije u Banjoj Luci povodom obilježavanja Dana državnosti BiH lideri stranka Trojke Elmedin Konaković (Narod i pravda), Edin Forto (Naša stranka) i Nermin Nikšić (SDP BiH) posjetili su ovaj bh. grad.

Ispred prostorija SDP-a u Banjoj Luci delegaciju stranaka Trojke je dočekala grupa građana koja je putem zvučnika puštala pjesme o Srbiji, pjevala ih te zviždala.

Iako je MUP RS-a zabranio održavanje akademije na osnovu, kako kažu, shirunosnih procjena, skup ispred SDP-a je bez problema održan.

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković rekao je za Klix.ba da zabranu održavanja akademije smatra nepotrebnom.

"Prošle godine je u Banjoj Luci SDP održao istu ovakvu akademiju. Ove godine iz nekog razloga napravljene su sigurnosne procjene i ne možemo negirati neke stavove struke. Nismo,naravno, išli na silu u organizaciju akademije ali smo planirali u jednom od najljepših bh. gradova obilježiti Dan državnosti, doći barem simbolički i pokazati da tu priču ne može zaustaviti niko", ističe Konaković.

Dodaje da je negativno iznenađen načinom na koji su dočekani.

"Ne znam zašto su i čime su izmanipulisani ovi ljudi koji sun am pokušali na neki način onemogućiti ulaz u prostorije SDP-a. Bilo kakvo povlačenje pred takvim pokušajima bilo bi zapravo priznanje onih koji dvoje u suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Meni je danas bilo lijepo, ovo je jedan od najljepših gradova u BiH, dio je bh. teritorije neupitno, a to što svi ne doživljavamo na isti način jedan od najvećih praznika naše zemlje nije ništa novo. Još jednom ponavljam, ne smijemo se i ne možemo povlačiti pred nastrtajima onih koji bi da brišu svijetlu historiju BiH", kaže Konaković.

Lideri Trojke su nakon boravka u prostorijama SDP-a vrijeme iskoristili i da popiju kafu u Banjoj Luci nakon čega su se uputili prema Sarajevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...