DENIS BEĆIROVIĆ SA SVEČANOSTI U PREDSJEDNIŠTVU BiH: "Bosna postoji više od 1000 godina, naše države je bilo i bez entiteta" (FOTO)

Posebnu pažnju posvetio je očuvanju bosanskog jezika.

  • Vijesti

  • 25. Nov. 2023  25. Nov. 2023

  • 2

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na večerašnjem svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH povodom obilježavanja Dana državnosti, izjavio je da većina evropskih država nije ni postojala kada je BiH bila u grupu 16 evropskih država kraljevina.

"Danas obilježavamo i slavimo državni praznik Dan državnosti BiH i iskazujemo duboko poštovanje antifašistima iz 20. vijeka koji su obnovili državnost i odbranili nezavisnost BiH. Sa nama je i veliki broj ambasadora iz prijateljskih zemalja koje srdačno pozdravljam i kojima se zahvaljujem što sa nama obilježavaju naš praznik", rekao je Bećirović na početku obraćanja.

Potom je govorio o historiji bosanske države.

"Kada većina evropskih država nije ni postojala mi smo bili u elitnom klubu 16 evropskih država kraljevina. Ova činjenica govori da je BiH jedna od najstarijih evropskih država. Korijeni naše države su izuzetno jaki i duboki i nju ne mogu iščupati politikanti, jer to nisu mogle ni jače sile od njih", poručio je.

Posebnu pažnju posvetio je očuvanju bosanskog jezika.

"Moramo voditi računa o ravnopravnosti jezika i zaštititi bosanski jezik od negiranja. Bosanski jezik ima višestoljetni kontinuitet, a o tome govori i Povelja Kulina bana. Pod pritiskom iz susjedstva 1907. godine proglašen je prestanak upotrebe dotadašnjeg naziva bosanski jezik. Uprkos svim negacijama, bosanskom jeziku je vraćeno njegovo višestoljetno ime", kazao je Bećirović.

Istakao je da moramo ulagati više u obrazovanje, nauku, kulturu i umjetnost i da tu leži neiscrpna snaga BiH.

"Možemo i trebamo biti ponosni na našu zemlju i njene heroje. BiH i njeni branioci nikada nisu osuđeni da su nekoga napali ili počinili genocid. Zato je nedopustivo da BiH napadaju oni koji veličaju osuđene ratne zločince za počinjeni genocid. Nedoupstivo je da bh. entitet RS prijeti suverenoj BiH. Bosna postoji više od 1000 godina, naše države je bilo i bez entiteta a entiteta nikada nije bilo i nikada neće biti izvan BiH", poručio je on.

Potom je osudio ubijanje nedužnih civila u Ukrajini i na Bliskom istoku.

"Svi smo na ovoj planeti samo malo i prolazno zrno u beskrajnom svemiru i trebali bi zajedno braniti civilizacijske vrijednosti. Čuvajmo našu državu kada je ugrožena, razvijajmo i gradimo odnose sa svim prijateljskim zemljama i nikada ne ugrožavajamo euroatlantski put naše zemlje", rekao je Bećirović.

Nakon toga, Bećirović se osvrnuo na strateške ciljeve naše zemlje.

"Kretanje prema NATO-u i EU je naše strateško opredijeljenje. To ne govorim zato što je to popularno, već zato što je to sudbinski važno za opstanak BiH. Čuvali smo stoljećima našu zemlju, čuvajmo je i u vremenima koja dolaze. Naše je ono što je priznao cijeli svijet i što je 22. maja 1992. godine trajno zapečaćeno u Ujedinjenim nacijama. Planetarni certifikat nezavisnosti i suvereniteta nije izdat entitetima, ni kantonima ni općinama. U Ujedinjenim nacijama je samo jedan certifikat i samo jedno ime - država BiH", istakao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...