ANTIAMERIČKO RASPOLOŽENJE U IRAKU: Borit će se dok ne izbace okupatora iz svoje zemlje

U utorak i srijedu, SAD su gađale borce za koje su vjerovali da su odgovorni za desetke napada izvršenih na američke trupe u Iraku i Siriji. Operacije su pokrenute pod zastavom takozvanog Islamskog otpora u Iraku kao odgovor na "zločine koje je neprijatelj počinio nad našim narodom u Gazi"

  • Svijet

  • 26. Nov. 2023  

  • 0

Salva mitraljeske vatre, uobičajene za vrijeme sahrana, obasjavala je noćno nebo dok su se desetine muškaraca okupljale u slabo osvijetljenoj, neasfaltiranoj uličici na rubovima sirotinjskih četvrti grada Sadra da odaju počast. Ogromna slika Ali Hassana al-Daraajija postavljena je ispred njegove porodične kuće na sjeveroistoku Bagdada kako bi obznanila njegovu "šehidsku" smrt u ovosedmičnim američkim zračnim napadima na iračke oružane grupe, prenosi Stav.ba.

U nizu napada poginulo je ukupno devet boraca, uključujući Daraajija, prve žrtve u Iraku povezane s ratom Izrael-Hamas. Čak i kada je u Gazi uspostavljeno slabo primirje, tempo i intenzitet sukoba u Iraku su se pojačali, naglašavajući rizik od preliijevanja sukoba u zemlji koja je dugo bila zaglibljena u ratu.

U utorak i srijedu, SAD su gađale borce za koje su vjerovali da su odgovorni za desetke napada izvršenih na američke trupe u Iraku i Siriji. Operacije su pokrenute pod zastavom takozvanog Islamskog otpora u Iraku kao odgovor na "zločine koje je neprijatelj počinio nad našim narodom u Gazi", navodi se u izjavama objavljenim na njegovom Telegram kanalu.

Pentagon je rekao da je djelovao u odbrani svojih vojnika, koji su se vratili u Irak 2014. kako bi pomogli iračkoj vladi u borbi protiv Islamske države. Ali porodica Daraaji, čija je historija prožeta borbom protiv američke okupacije Iraka 2003-2011., najnovije događaje vidi kao nastavak duge historije nepravedne američke politike na Bliskom istoku, i kao znak da dvije decenije nakon invazije, SAD i dalje gaze irački suverenitet.

Uzdržani i prkosni, mnogi od muškaraca na sahrani bili su članovi Kataib Hezbolaha, tajne grupe za koju se vjeruje da je odgovorna za većinu najnovijih napada. Neki su se pridružili kada su se prvi put formirali tokom prvih dana okupacije. Drugi, poput Alija i njegovog ujaka Dholfaqara al-Daraajija, slijedili su taj primjer 2014. godine, kada se Kataib Hezbollah navodno utopio u državni sigurnosni aparat pod Snagama narodne mobilizacije (PMF), kišobranom šiitskih paravojnih formacija koje su dobile iransku podršku u borbi protiv IS-a.

Antiamerički sentiment duboko prožima ovu zajednicu, koja se proživljava gubitak za gubitkom. “Narod ne želi Amerikance. Oni su odgovorni za uništenje Iraka”, rekao je Dholfaqar. Ali, star 32 godine u trenutku njegove smrti, bio je sedmi član porodice ubijen u povremenim eskalacijama nasilja koji su zahvatili Irak od 2003. Alijeva majka, dvoje braće i sestara i stric umrli su u sektaškom krvoproliću koje je uslijedilo nakon invazije, dok su dvoje mlađih rođaka izgubili živote kada je minobacač pogodio porodičnu kuću 2008. godine.

Slike mrtve palestinske djece izvučene ispod ruševina vratile su ta bolna sjećanja na površinu i oživjele bijes na SAD, koje se smatraju stranom u sukobu zbog diplomatskog pokrića i vojne pomoći koje pružaju Izraelu. "Amerika je odgovorna za ubijanje djece u Gazi", rekao je Dholfaqar. “Svi Iračani su uz Gazu, ne samo frakcije otpora, ne samo PMF. Svaki put kada dođe do rata, ujedinimo se.”

Irak ima dugu historiju podrške palestinskoj borbi za državnost, što je pitanje koje je duboko ukorijenjeno u arapski identitet i sunita i šiita. Kada je Izrael započeo svoju kopnenu ofanzivu 26. oktobra, molitve u znak podrške Gazi odjeknule su sa minareta širom iračke prijestolnice. Sunitske džamije širom grada ujedinile su se kako bi organizirale zajedničke molitve u znak podrške Palestincima, a neki suniti čak su izrazili opreznu podršku napadima na Amerikance koje su izvele inače nepopularne šiitske naoružane grupe.

“Ako udare na Amerikance, neka im je Bog na pomoći. Molimo se za njihovu sreću”, rekao je Munir Al Obaidi, potpredsjednik Vijeća učenjaka, vjerske organizacije koja uključuje više od hiljadu sunitskih imama u Iraku.

Posljednji napad predstavlja glavobolju iračkoj vladi i još jednom je razotkrio ograničenja vlasti u obuzdavanju oružanih grupa. Premijera, Mohameda Shia al-Sudanija, doveo je prošle godine na vlast vladajući savez koji je uključivao političke saveznike "frakcija otpora" kao što je Kataib Hezbollah, koji je pristao da privremeno položi oružje kako bi Sudaniju dao šansu da ponovo pregovara sa SAD-om o odnosima s Irakom i dogovori vremenski okvir za odlazak američkih trupa.

Ali strpljenje unutar vladajućeg saveza je pri kraju. "Postoji pritisak na vladu da ubrza povlačenje američkih snaga", rekao je savjetnik Sudanija, koji je zatražio anonimnost kako bi mogao slobodno govoriti. Dok većina članova vladajuće alijanse podržava Sudanijeve napore da se založi za političko rješenje rata između Izraela i Hamasa koje bi također smirilo situaciju u Iraku, neki misle da pregovori "nisu dovoljni da odvrate izraelsku agresiju", rekao je dužnosnik.

Vlada je pokušala ugušiti posljedice raspoređivanjem sigurnosnih snaga kako bi spriječile Kataib Hezbollah da pokrene nove operacije. Ali kako su ožalošćeni počeli da se razilaze u četvrtak navečer, telefoni su zazvonili - još jedan napad na američke trupe u zapadnom Iraku.

U saopćenju Kataib Hezbollaha objavljenom u subotu najavljeno je smanjenje tempa napada do kraja primirja u Gazi, ali je obećano da će se nastaviti sve dok Irak ne bude "oslobođen" od "okupacionih snaga", bez obzira na žrtvu.

“Za svakog šehida, hiljadu drugih će zauzeti njegovo mjesto”, rekao je Dholfaqar al-Daraaji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...