NOVI PRITISAK BIJELE KUĆE: Amerikanci će od Turske tražiti da poštuje njihove sankcije protiv Rusije i Hamasa

Nelson će se sastati sa svojim turskim kolegama i zatražiti da Turska poštuje američke sankcije protiv niza ruskih subjekata i finansijskih aktivnosti Hamasa.

  • Svijet

  • 26. Nov. 2023  

  • 0

Očekuje se da će podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian Nelson posjetiti Ankaru kako bi razgovarao o usklađenosti Turske sa sankcijama protiv Ruske Federacije i Hamasa.

Nelson će se sastati sa svojim turskim kolegama i zatražiti da Turska poštuje američke sankcije protiv niza ruskih subjekata i finansijskih aktivnosti Hamasa.

Izvori su za Bloomberg rekli da su SAD također upozorile brojne turske kompanije mogućim sankcijama koje bi mogle poremetiti njihove veze sa zapadnim finansijskim sistemom.

Izvori su također rekli da su SAD bile uznemirene odbijanjem Turske da podrži američke jednostrane sankcije protiv ruskih brodova koji pristaju u luke Turske i avionskih kompanija koje primaju zemaljske usluge na turskim aerodromima.

"Nelsonov posjet naglašava nove izazove s kojima se suočava već zategnut odnos između Turske i SAD-a. Turska vlada ne vidi Hamas kao terorističku organizaciju, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan nedavno je opisao skupinu kao organizaciju koja se bori za oslobođenje Palestine", napisao je Bloomberg.

Turska u međuvremenu želi obnoviti svoje odnose sa SAD-om i osigurati podršku predsjednika Joea Bidena nabavci vojnih aviona F-16 i modernizacijom svoje pomorske flote.

Ured za kontrolu vanjske imovine Ministarstva finansija najavio je opsežan paket sankcija protiv 130 pojedinaca i pravnih osoba koje pomažu Rusiji u isporuci tehnologije za vojnu proizvodnju.

SAD je uveo sankcije za desetak turskih kompanija i nekoliko pojedinaca zbog upravljanja investicijskim portfeljem u ime Hamasa ili pomaganja Rusiji da zaobiđe sankcije.

Ranije ove sedmice Reuters je izvijestio da je Ministarstvo finansija SAD-a poslalo obavijesti 30 kompanija za upravljanje brodovima tražeći informacije o 100 brodova za koje sumnja da krše zapadne sankcije za rusku naftu.

Izvor koji je upoznat s obavijestima rekao je da je jedna od kompanija koja je primila zahtjev za informacijama Beks Shipping sa sjedištem u Turskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...