KONAKOVIĆ U BARCELONI O IZRAELSKO-PALESTINSKOM SUKOBU: "Nikada ne bi trebalo biti nikakvog opravdanja za ubijanje civila!"

Ministri vanjskih poslova euro-mediterana na Forumu raspravljaju o kritičnoj situaciji u Izraelu i Gazi-Palestini, kao i o posljedicama u regionu i putu naprijed.

  • Vijesti

  • 27. Nov. 2023  28. Nov. 2023

  • 0

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvuje od 26. do 28. novembra 2023. godine na Osmom regionalnom forumu Unije za Mediteran koji se održava u Barceloni.

Ministri vanjskih poslova euro-mediterana na Forumu raspravljaju o kritičnoj situaciji u Izraelu i Gazi-Palestini, kao i o posljedicama u regionu i putu naprijed.

Domaćin Regionalnog foruma, koji je okupio ministre i predstavnike 43 države članice Unije za Mediteran, je ministar vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Kraljevine Španije José Manuel Albares Bueno.

Forumom kopredsjedavaju visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan Ayman Safadi. Ministar vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan na Forumu učestvuje kao predstavnik Arapsko-islamskog ministarskog komiteta.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Jose Manuel Albarez Bueno u svom uvodnom izlaganju definirao je četiri koraka koji odražavaju stav njegove zemlje o situaciji u Izraelu i Gazi, te je istakao kako je Španija predložila što skorije održavanje Međunarodne mirovne konferencije na kojoj će se raspravljati o rješenju koje će biti temeljeno na postojanju dvije države: Izraela i Palestine.

Ministar Konaković je tokom današnjeg obraćanja istakao da svijet danas svjedoči užasnom stradanju civila u Gazi, ubijanju i patnji djece te da se mora osuditi svaki terorizam, kršenje međunarodnog humanitarnog prava, ubijanje civila, uzimanje talaca i granatiranje civilnih objekata, uključujući bolnice i vjerske objekte, bez obzira s koje strane dolazili.

Istakao je da se to odnosi i na teroristički napad koji je počinio Hamas i na ubijanje civila u Gazi od strane izraelskih vojnih snaga. Kazao je da izuzetno teška humanitarna kriza u Gazi zahtijeva da primirje bude popraćeno trajnim prekidom vatre i nastavkom isporuke humanitarne pomoći i oslobađanjem talaca.

"Tokom rata i pokolja nad našim civilima širom zemlje, imali smo nultu toleranciju za ratne zločine s naše strane i procesuirali smo nekoliko pojedinačnih slučajeva s naše strane koji su napadali ili ubijali civile. Pravila rata su vrlo jasna, nevini životi su nevini životi bez obzira na stranu kojoj pripadaju i nikada ne bi trebalo biti nikakvog opravdanja za ubijanje civila", istakao je ministar Konaković.

Tvrdi da bi Bosna i Hercegovina bi mogla poslužiti kao primjer kako ratne zločine pripisati onima koji su ih činili i onima koji su ih naređivali, ali nikada, baš nikada ne generalizirati i optuživati cijeli narod za ratne zločine koje su počinili neki od njih. Dodao je da je, zbog sve ubijene djece, potrebno podjednako nastojati osigurati mirnu i prosperitetnu budućnost i izraelske i palestinske djece te da nijedno dijete nije vrednije od drugog.

Ministar Konaković je poručio da je potrebno hitno zaustaviti rat, implementirati dvodržavno rješenje i početi graditi trajni mir.

Visoki predstavnik EU Josep Borell je istakao kako je neophodno napraviti održivo političko rješenje i prekinuti ciklus nasilja za sva vremena. Dodao je i da ništa ne može osigurati prosperitet kao mir sam po sebi, te da je mir između Palestine i Izraela strateški uvjet za generalni mir u prostoru Mediterana, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...