SIMBOL OTPORA CIONISTIČKOJ OKUPACIJI PALESTINE: Aktivistica Ahed Tamimi među 50 Palestinaca koji čekaju puštanje iz izraelskih zatvora

Tamimi je osuđena na osam mjeseci zatvora zbog šamaranja i udaranja nogom izraelskog vojnika 2017. nakon što je njen 15-godišnji rođak pogođen gumenim metkom u glavu tokom protesta.

  • Svijet

  • 28. Nov. 2023  

  • 0

Novih 50 palestinskih zatvorenika i pritvorenika u izraelskim zatvorima predloženi su kao kandidati za oslobađanje nakon što je sporazum o razmjeni talaca i prekidu vatre s Hamasom u Pojasu Gaze produžen za još dva dana – uključujući i istaknutu aktivisticu Ahed Tamimi.

Kako navodi Guardian, 22-godišnja Tamimi se nalazila na listi koju je u utorak objavilo izraelsko ministarstvo pravde. Mlada književnica iz ugledne porodice iz sela Nabi Salih na Zapadnoj obali, je od svoje 11. godine bila simbol otpora izraelskoj okupaciji zbog protestnih akcija i suprotstavljanja izraelskim vojnicima.

Tamimi je osuđena na osam mjeseci zatvora zbog šamaranja i udaranja nogom izraelskog vojnika 2017. nakon što je njen 15-godišnji rođak pogođen gumenim metkom u glavu tokom protesta. Incident je snimljen, čime je Tamimi kojoj je tada bilo 16 godina postala poznat širom svijeta.

Ponovo je uhapšena u novembru ove godine zbog navodnog podstrekavanja na društvenim mrežama nakon Hamasovog napada 7. oktobra. Izraelska vojska saopštila je da je osumnjičena za poticanje na nasilje i pozivanje na terorističke aktivnosti. Hapšenje se dovodi u vezi sa objavom na Instagramu sa naloga na njeno ime u kojem se spominje Adolf Hitler i obećava da će “poklati” Izraelce.

Porodica Tamimi je tvrdila da Ahed nije napisala objavu, tvrdeći da je to bilo s jednog od mnogih desetina naloga koji se lažno predstavlja kao ona, ili rezultat hakovanja, za koji su rekli da se ranije dogodio.

Potencijalno puštanje njihove kćeri na slobodu u utorak dolazi u ključnom trenutku: njen advokat je rekao da je Izrael planirao prebaciti Tamimi u administrativni pritvor, tri sedmice nakon njenog hapšenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...