ANDREJ PLENKOVIĆ, OTVORENO: "Hrvatska je solidarna s Izraelom i osuđuje brutalni teroristički napad Hamasa..."

-Ne smiju se ponoviti užasi iz prošlosti, rekao je Plenković. 

  • Regija

  • 30. Nov. 2023  

  • 3

Hrvatska je solidarna s Izraelom i osuđuje brutalni teroristički napad Hamasa, ponovio je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak na otvorenju Zagreb IHRA Plenuma, istaknuvši kako je Hrvatska posvećena borbi protiv antisemitizma i iskrivljavanja istine o holokaustu. 

-Hrvatska vlada solidarna je s Izraelom, našim bliskim partnerom, rekao je Plenković na otvaranju Zagreb IHRA Plenuma u zgradi Hrvatskog državnog arhiva. Plenković je ponovno osudio "brutalni teroristički napad Hamasa" i izrazio potrebu za oslobađanjem svih talaca i olakšavanjem humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Hrvatska je 1. marta preuzela jednogodišnje presjedanje savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), a nakon plenarne sjednice u junu u Dubrovniku, još jedna se održava u četvrtak u Zagrebu. 

-Ne smiju se ponoviti užasi iz prošlosti, rekao je Plenković. 

-Kako nas napuštaju posljednji svjedoci holokausta, cijeli svijet mora odlučiti kako će budućnost globalnog sjećanja na holokaust izgledati. Moramo osigurati da njihove glasove čuju buduće generacije, rekao je Plenković,

Holokaust je proveden za vrijeme NDH i ustaškog režima Ante Pavelića od 1941. do 1945. U dvije velike deportacije, 1942. i  1943., ustaše i nacisti su u Auschwitz deportirali više od 6.500 hrvatskih Židova, a Hrvatska je imala i vlastiti logor smrti Jasenovac. Oko 30.000 hrvatskih Židova umrlo je tokom holokausta, odnosno 80 posto židovskog stanovništva u zemlji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...