ZAHVALIO SE NA PODRŠCI EVROPSKOM PUTU BiH: Košarac razgovarao s austrijskom ministricom za EU

Ministar Košarac izrazio je zahvalnost Austriji na kontinuiranoj podršci BiH na njenom evropskom putu i u dodjeljivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, kao i snažnom zalaganju za mogućnost otvaranja pregovora s EU.

  • Vijesti

  • 01. Dec. 2023  

  • 1

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa saveznom ministarkom Austrije za EU i ustavna pitanja Karolinom Edštadler o aktuelnim političkim temama, prenosi Srpskainfo.

Ministar Košarac izrazio je zahvalnost Austriji na kontinuiranoj podršci BiH na njenom evropskom putu i u dodjeljivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, kao i snažnom zalaganju za mogućnost otvaranja pregovora s EU.

On je istakao da Republika Srpska podržava realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu, kako bi BiH u konačnici mogla postati ravnopravan partner i članica EU.

- U tom procesu, primarno pitanje za Republiku Srpsku je usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranih sudija iz ove institucije, kao i zatvaranje OHR-a, jer bez toga ne možemo napraviti ključne iskorake prema EU – istakao je ministar Košarac.

Unutrašnji dogovor

On je naglasio da Republika Srpska u potpunosti zagovara unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez uplitanja stranaca u unutrašnja pitanja i procese odlučivanja.

- U prošlosti su brojni visoki predstavnici nametali razna rješenja, koja nikome ništa dobro u ovoj zemlji nisu donijela. Naprotiv, urušila su Dejtonski sporazum i proizvela dodatno nepovjerenje u BiH – naglasio je ministar Košarac.  

On je informisao sagovornicu da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Besmisleno je, nerazumno i antidemokratski da jedan nelegalni i nelegitimni stranac nameće svoju volju kao zakone u BiH i na osnovu toga vrši politički progon legalno i legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske i njenih institucija, koje postupaju u skladu sa Ustavom i zakonima – poručio je ministar Košarac.

S tim u vezi, ministar Košarac je ponovio da su neprihvatljivi politički ataci na rukovodstvo i institucije Republike Srpske, kao i da su pokušaji da se uzurpira i otme njena imovina antiustavni i antidejtonski.

- Prema Dejtonskom sporazumu, imovina pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH. To je crvena linija ispod koje Republika Srpska neće ići. Sve drugo bilo bi opasan presedan sa nesagledivim posljedicama – naveo je Košarac.  

RS podržala evropske zakone

On je odbacio kao neosnovane i netačne narative dijela međunarodne zajednice, “prvenstveno Ambasade SAD u BiH i "nelegitimnog" Christiana Schmidta”, te određenih političkih struktura iz Federacije BiH, o tome da je Republika Srpska uzrok političke nestabilnosti i da blokira put BiH u EU.

- Upravo suprotno, zastoj se dešava zbog činjenice da političke strukture iz Federacije BiH nisu ispoštovale raniji politički dogovor o realizaciji 14 ključnih prioriteta. Republika Srpska je, s druge strane, podržala sve evropske zakone koji su usvojeni na zajedničkom nivou – dodao je Košarac.

On je ocijenio da je neprihvatljiva praksa da evropski zvaničnici razgovaraju sa stranim državljaninom Šmitom o EU integracijama BiH, te da se u dogovoru sa političkim strukturama iz Federacije BiH kreiraju rješenja koja su protivna interesima Republike Srpske.

- Prepoznali smo različite vrste modeliranja i malignog uticaja dijela zapadnih zemalja u tom kontekstu, ali Republika Srpska nikada neće pristati na rješenja suprotna njenim interesima, Ustavu i Dejtonskom sporazumu. Naš stav je da sva rješenja za BiH moraju biti plod dogovora domaćih političkih predstavnika, koji su legalno i legitimno izabrani na demokratskim izborima – zaključio je ministar Košarac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...