SLJEDEĆE GODINE POLA SVIJETA IZLAZI NA BIRALIŠTA: Ovih PET izbora može promijeniti sudbinu planete

Sljedeće godine održat će se pet veoma važnih izbora u nekim od najjačih država svijeta. Lideri kao što su Narendra Modi, Vladimir Putin i Joseph Biden dolaze na ispit javnosti

  • Svijet

  • 02. Dec. 2023  

  • 0

Da li će se Donald Trump vratiti? Da li će se neko od oponenata Vladimira Putina usuditi da izađe na izbore? Iduće godine, uključujući tridesetak zemalja koje će birati predsjednika. Ovo su pet izbora na koje treba obratiti pažnju!

Trump - Biden repriza

Desetine miliona Amerikanaca glasat će u novembru za novog predsjednika SAD, a po svemu sudeći, ponovo će se suočiti aktuelni predsjednik Joseph Biden i bivši Donald Trump. Ukoliko demokrata ponovo pobijedi, Biden će biti predsjednik do svoje 86. godine. Anketa za anketom pokazuje da većina glasača misli da je prestar da bi obavljao ovu funkciju, iako je Trump samo četiri godine mlađi. Prije revanša sa Bidenom, Trump mora da osvoji nominaciju republikanske stranke. U toj trci važi za favorita, bez obzira što se suočava sa raznim suđenjima.

Još šest godina za Putina na čelu Rusije?

Vladimir Putin je bio lider Rusije u protekle 23 godine, a 2020. je izmijenio ustav kako bi mogao da ostane na vlasti do 2036. godine, što bi značilo da bi mogao da vlada duže od Staljina. S obzirom na to da je iskoristio situaciju u Ukrajini da privede i ušutka protivnike, male su šanse da će mu neko stati na put do novog šestogodišnjeg mandata, piše hrvatski portal Index.

Iako to još nije najavio, svi očekuju da će se kandidovati. Njegov bivši protivkandidat Alexei Navalny služi kaznu od 19 godina zatvora, a ukrajinski ratni veteran i nacionalistički bloger Igor Girkin najavio je svoju kandidaturu, ali je i on bio u zatvoru.

alt

Vladimir Putin (Foto: Profimedia)

Evropski ispit za populiste

Više od 400 miliona birača iz 27 zemalja Evropske unije birat će u junu 720 članova Evropskog parlamenta. Desničarski kandidati ohrabreni su pobjedama euroskeptika Geerta Wildersa na izborima u Holandiji i prošlogodišnjim trijumfom italijanske premijerke Giorgie Meloni. Pozdravljajući Wildersovu pobjedu, francuski desničarski poslanik Jordan Bardella napisao je na Facebooku: "Dajte nam taj juni 2014.".

alt

Evropski parlament (Foto: Profimedia)

Izbori u Indiji

Skoro milijardu Indijaca glasat će u aprilu i maju na izborima na kojima premijer Narendra Modi i njegova nacionalistička partija traže treći mandat. Modijeva politička karijera i uspjeh zasnovani su na podršci indijskih hinduista i, kažu kritičari, na raspirivanju neprijateljstva prema muslimanskoj manjini u zemlji. Uprkos gušenju građanskih sloboda, Modi izlazi na izbore kao izraziti favorit, a njegove pristalice mu pripisuju zasluge za jačanje pozicije Indije na globalnoj sceni. Indija je u augustu postala tek četvrta nacija koja je spustila bespilotnu letjelicu na Mjesec, poslije Rusije, SAD i Kine, i planira da pošalje čovjeka na Mjesec do 2040. godine.

alt

Narendra Modi kampanju bazira na mržnji prema muslimanima u Indiji (Foto: Profimedia)

Meksiko bi mogao da dobije prvu ženu predsjednika

Bivša gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum Pardo kandidovala se u ime stranke aktuelnog predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora, koji ne ispunjava uslove za novi mandat. Postoje velike šanse da upravo ona postane prva predsjednica te zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...