MAĐARSKO ENERGETSKO PREDUZEĆE INVESTIRALO U NAŠU ZEMLJU: MET Energy osnovao kompaniju u BiH

MET Group je energetska tvrtka sa aktivnostima na tržištu prirodnog plina i električne energije, usmjerena na veleprodaju više roba, trgovinu i prodaju, obnovljivu energiju i industrijsku imovinu.

  • Ekonomija

  • 02. Dec. 2023  

  • 0

Europska energetska tvrtka MET Group sa sjedištem u Švicarskoj iza koje stoji mađarski kapital osnovala je podružnicu u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

U Banja Luci je početkom novembra regisrovana kompanija MET Energy BH d.o.o. sa ugovorenim kapitalom od 1.000.000,00 KM, a kao osnivač upisano je društvo MET Sales and Trading Holding AG, Švicarska.

Kompanija je postavila Upravni odbor kojeg čine predsjednik Attila Szaniszlo, te članovi Ljubomir Nedeljković i Andras Nagy. 

Premijer RS Radovan Višković rekao je prije dva dana tokom posjete Budimpešti da će kompanije iz ove zemlje preuzeti i nastaviti realizaciju tri projekta koje je ranije ove godine napustila da finansira njemačka KfW banka. Riječ je o projektima vjetroelektrane “Hrgud”, o rehabilitaciji Hidrocentrale “Trebišnjica” u Trebinju i o postrojenju za prečišćavanju otpadnih voda u Gradišci.

Da li je ulazak MET Group povezan s ovim aranžmanom nije poznato.

MET Group je energetska tvrtka sa aktivnostima na tržištu prirodnog plina i električne energije, usmjerena na veleprodaju više roba, trgovinu i prodaju, obnovljivu energiju i industrijsku imovinu.

Zastupljena je u 15 zemalja: Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Rumunjskoj, Srbiji, Singapuru, Slovačkoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Turskoj i Ukrajini. Takođe, prisutna je na 30 nacionalnih tržišta plina i 22 međunarodna trgovačka čvorišta.  Ima više od 900 zaposlenih.

Od 2014. MET upravlja najvećom elektranom na prirodni plin u Mađarskoj, Dunamenti Erőmű u Százhalombatti u blizini Budimpešte. Posjeduje nekoliko solarnih elektrana u Mađarskoj,  kupila je dva vjetroparka u Bugarskoj a ušla je i u  akvizicije fotonaponskih projekata u Italiji i Španiji. Godine 2023. MET je ušao na njemačko tržište obnovljivih izvora energije kupnjom projekta solarnog razvoja u Mecklenburg-Vorpommernu. Ranije, u novembru 2020. kupio je tvrtku za skladištenje prirodnog plina Gas-Union GmbH sa sjedištem u Frankfurtu.

Od 2016. godine kompanija trguje ukapljenim plinom a opskrbljuje  zemlje jugoistočne Europe i mediteranske Europe. U  Hrvatskoj je zakupila  ukupno 4,7 milijardi kubičnih metara kapaciteta za uplinjavanje na LNG terminalu na otoku Krku, na razdoblje od dvanaest godina.     

MET Grupu osnovao je Benjamin Lakatos 2007. godine kao neuvršteno dioničko društvo. MET Grupa je prisutna u Zugu u Švicarskoj od 2011. MET Capital Partners AG – tvrtka u vlasništvu Benjamina Lakatosa – stekla je dionice MET-a u upravljačkom otkupu 2018. finansijskim kapitalom dobivenim od nizozemske ING banke. U januaru 2020. Keppel Energy Switzerland stekao je 20 posto udjela u MET grupi. Keppel Energy Switzerland i MET Group su od tada sklopili strateško partnerstvo.  U novembru 2022. Keppel je prodao polovicu svojih 20 posto udjela u MET grupi tvrtki MET Management.

Od 2010. MET je dio Handelszeitungove liste 500 najvećih švicarskih tvrtki po prihodu. Godine 2022. MET je zauzeo 20. mjesto s prihodom od 19,566 milijardi CHF (18,1 milijardi EUR). U novembru 2022. Lakatos je izabran za predsjednika Upravnog odbora.

U junu 2023. u Švicarskoj je osnovan MET Green Assets Holding koji obuhvata svu MET imovinu obnovljivih izvora energije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...