NENAD ČANAK, UPOZORAVA: "Sljedeća tačka gdje će se desiti problem se zove Zapadni Balkan, Zelenski je o tome jasno govorio" (VIDEO)

"Srce mi se cijepa kada gledam sve one užase koji se dešavaju nad civilima u Pojasu Gaze..."

  • Politika

  • 02. Dec. 2023  02. Dec. 2023

  • 0

Aktuelnu situaciju u svijetu, regiji i Bosni i Hercegovini analizirao je Nenad Čanak, član Lige socijaldemokrata Vojvodine. Rat u Gazi je neuporedivo razorniji i s neuporedivo većim brojem civilnih žrtava nego, naprimjer, ruska invazija na Ukrajinu. Uprkos tome, s Palestincima se solidarišu samo pojedine zemlje.

"Problem tog prostora je izuzetno kompleksan. Najgora stvar koju možete uraditi danas jeste pitati nekoga jeste li za Palestince ili Izraelce. Srce mi se cijepa kada gledam sve one užase koji se dešavaju nad civilima u Pojasu Gaze. Kada pogledam borce Hamasa, vidio sam da ne nose uniforme. Uniforma je važna da bi se razlikovali od civila. Dovoljna je traka oko ruke ili glave. To je užas koji se mora rješavati političkim putem. Taj politički put tamo je trnovit. U Izraelu, kao i u svakoj drugoj zemlji, postoje ekstremisti koji bi sada pobili dva miliona ljudi ako treba. Kada imate one koji bi istrijebili čitav Izrael uz tvrdnju da je Izrael okupirao Plaestinu, i jedan i drugi stav ne donose šansu da se prestane sa zločinima", govori Čanak za Hayat.

Čanak se osvrnuo i na to kakva je opasnost da se rat proširi na regiju, te da li postoji opasnost od globalnog rata. Naglašava da to i jeste nešto što je najstrašnije.

"Rat u bivšoj Jugoslaviji je bio užasno plaćena cijena, na prvom mjestu, velikosprkom nacionalizmu Slobodana Miloševića koja je nastavljala ideju ‘velike Srbije’. Dakle, to je bilo užasno, ali nije prijetilo da se izlije izvan granica SFRJ. To je bilo zatvoreno i zato nije bilo intervencije koje su trebale da se sprovedu još 1991. godine da se ne dočeka pakao BiH. To se nije uradilo. Kad je počeo rat u Ukrajini, međunarodna zajednica je to šutke gledala i kao ‘pa dobro, desilo se’. Ovakve stvari idu dalje. Rat u Ukrajini je rat koji se tiče opstanka evropske civilizacije. Potpuno je jasan rukopis Rusije koja potpaljuje ratove gdje god može da bi smanjila pomoć Ukrajini. Pritisak na to da se više obrati pažnja na Izrael, a manje na Ukrajinu će dovesti Putina u bolju poziciju. Sljedeća tačka gdje će se desiti problem se zove Zapadni Balkan. Zelenski je o tome jasno govorio. Sljedeće mjesto gdje će se zapaliti ratni požar je Zapadni Balkan", govori Čanak. 

Predizborna kampanja u Srbiji reflektuje se, kao obično, i na zemlje regije. Srbija i Hrvatska su jedna drugoj protjerale po jednog diplomatu i zaoštrile odnose, a predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik poručio da će podržati Aleksandra Vučića, iako on njega nije.

"Ništa se nije promijenilo. Znali smo da je Dodik ruski agent koji sve ovo radi da bi zaštitio svoju imovinu koji je stekao pljačkom građana BiH. To je potpuno jasno. Ne sumnjam da i u jugozapadnom dijelu BiH postoje koruptivne radnje. Sve to treba dovesti pred lice pravde, međunarodnoj zajednici je pun nos i Srbije i Kosova", ističe Čanak.


Dodaje, ‘Mile budi pristojan, nećeš otvarati nova ratišta na Zapadnom Balkanu’.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...