NENAD ČANAK OTVORENO: BiH ne funkcioniše ni na bosanskom nivou, a kamoli na evropskom

Plenkovićev postupak je diplomatski skandal i o tome bi Evropska komisija trebala da kaže koju riječ - kaže Čanak

  • Politika

  • 27. Jan. 2024  

  • 0

O izborima u Srbiji i aktuelnostima u ostatku regiona večeras je za Hayat TV govorio Nenad Čanak, bivši lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Čanak na početku navodi da nema entuzijazma među građanima Srbije kao 2000. godine kada su, kako navodi, branjeni izborni rezultati od 24. septembra što je dovelo do 5. oktobra i pada Miloševića.

- Ne vidim povećenost da dođe do promjena. Pred nama je period muljanja između tzv. opozicije i pozicije. Ko god se ‘lati’ vlasti u Beogradu, to se u roku od par godina udavi u korupciji – naveo je.

Što se tiče odnosa EU i Srbije, Čanak ističe da je veoma bitno to da li građani Srbije vide svoju zemlju u EU.

 

- U proteklih par decenija EU je ulagala u Srbiju, a Rusija je ulagala u propagandu u Srbiji. Od EU smo dobili 3.7 milijardi eura bespovratne pomoći, a od Rusije smo dobili čudotvornu ikonu koju ljudi idu da ljube da im ona navodno pomogla – kazao je Čanak u 7 Plus.

Kada je u pitanju stanje na istoku Evrope, Čanak navodi da u ovom trenutku Rusija dobija i to isključivo zbog neodlučnosti Evropske Unije.

- Rusija je rak rana svijeta i ona metastazira na Balkanu. EU je prepuna svojih problema, izgleda kao Jugoslavija pred raspad. Zbog trapavog sistema odlučivanja, Orban koji je ruski agent, može izblokirati pomoć Ukrajini da odbrani svoj suverenitet i vrijednosti. Dok se to ne riješi, ništa ozbiljno ne možete riješiti. EU mora imati svoju vojsku, jer kad imate jaku vojsku, onda ste miroljubivi. Ovo što se dešava na Bliskom Istoku ide u prilog Rusiju koja može satanizirati Izrael zbog podrške SAD-a – pojasnio je.

alt

Osvrnuo se i na situaciju u Bosni i Hercegovini, kazavši kako se državne institucije ne održavaju u životu, nego se radi na tome da se sve svodi na privatne i međupartijske dogovore.

- Kako ste zamislili da BiH funkcioniše na evropskom nivou, a ne može da funkcioniše na bosanskom?! To je posljedica Dejtona, kratkotrajnog rješenja da se završi rat. Rat je prekinut, a nije završen. Privremeno stanje se vuče 29 godina. Bez ozbiljnog promišljanja kakvu državu građani BiH zaista hoće, šta hoće, nema ništa. Plenkovićev postupak je diplomatski skandal i o tome bi Evropska komisija trebala da kaže koju riječ s obzirom da je Hrvatska članica EU. Kako misle da se suprotstave Rusiji, a nisu sposobni izaći na kraj sa onima koji su manjinski partneri – poručio je Čanak.

Što se tiče raketa Javelin koje Kosovo nabavlja od SAD-a, Čanak otkriva kako su po njegovim izvorima one već stigle u Prištinu.

- Te rakete su samo za odbranu od oklopnih vozila. Moje pitanje je šta će oklopna vozila na teritoriji Kosova, ko će doći? Hoće li Grčka, Makedonija ili Albanija da napadnu Kosovo? Ne možete Javelinima unišitit Srbiju, ali možete tenk koji bi ušao na Kosovo – pojasnio je Čanak za Hayat TV

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...