AKTUELNOM PREDSJEDNIKU SAD-a OPADA POPULARNOST: Američki muslimani obećavaju da će 2024. uskratiti glas Bidenu zbog stava o ratu u Gazi

Kampanja #AbandonBiden započela je kada su američki muslimani iz Minnesote zatražili da Biden pozove na primirje do 31. oktobra, a proširila se na Michigan, Arizonu, Wisconsin, Pennsylvaniju i Floridu.

  • Svijet

  • 03. Dec. 2023  

  • 0

Muslimani u ključnim državama pokreću kampanju #AbandonBiden zbog odbijanja američkog predsjednika da pozove na prekid vatre u Gazi.

Muslimanski američki čelnici u nekoliko ključnih država obećali su u subotu okupiti svoje zajednice protiv kandidature predsjednika Joea Bidena za reizbor, zbog njegove bezuvjetne podrške izraelskom ratu u Gazi, prenosi Al Jazeera.

Kampanja #AbandonBiden započela je kada su američki muslimani iz Minnesote zatražili da Biden pozove na primirje do 31. oktobra, a proširila se na Michigan, Arizonu, Wisconsin, Pennsylvaniju i Floridu.

“Ova konferencija #AbandonBiden 2024. odvija se u kontekstu nadolazećih predsjedničkih izbora 2024. i odluke o povlačenju podrške predsjedniku Bidenu zbog njegove nespremnosti da pozove na primirje i zaštiti nedužne u Palestini i Izraelu”, izjavila je grupa američkoj novinskoj kući Axios.

Protivljenje brojnih muslimanskih i arapsko-američkih zajednica moglo bi predstavljati izazov izgledima predsjednikovog izbornog kolegija na predstojećim izborima.

Američkog predsjednika i potpredsjednika bira grupa “elektora” koje u većini slučajeva biraju političke stranke u toj državi.

“Nemamo dvije mogućnosti. Imamo mnogo opcija”, rekao je Jaylani Hussein, direktor odjela Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR) u Minnesoti, na konferenciji za novinare u Dearbornu, Michigan, na pitanje o Bidenovim alternativama.

Politikom SAD-a dominiraju dvije stranke – demokrati i republikanci – ali za predsjednika se mogu kandidirati i nezavisni kandidati.

Bivši profesor na Harvardu i eminentni tamnoputi filozof Cornel West, koji se natječe kao nezavisni kandidat, pozvao je na primirje u Gazi i osudio izraelsku okupaciju Palestine. Jill Stein, koja je u utrci na platformi Zelene stranke, također je pozvala na prekid vatre u Gazi. Kandidirala se 2016. kao i 2012. godine.

Međutim, priljev privatnih donacija koje pritječu u američki politički sistem znači da nezavisni kandidati s manjim finansiranjem imaju manje šanse za izborni uspjeh u usporedbi s kandidatima dviju velikih stranaka.

Američki i izraelski dužnosnici odbili su pritisak za trajnim prekidom borbi, a američka potpredsjednica Kamala Harris u subotu je ponovila Bidenovu izjavu rekavši da Izrael ima pravo braniti se.

Najmanje 15.207 Palestinaca ubijeno je u Gazi od 7. oktobra. U Izraelu službeni broj mrtvih iznosi oko 1.200.

Prema najnovijim podacima Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i palestinske vlade, od 23. novembra, izraelski napadi oštetili su više od polovice domova u Gazi.

U petak je Izrael obnovio svoje bombardiranje Gaze nakon sedmodnevnog primirja, ciljajući na izbjegličke kampove i ostavivši preostale bolnice pretrpanim. Najmanje 700 ljudi ubijeno je u nemilosrdnom izraelskom bombardiranju u protekla 24 sata.

‘Ne Trump’

Muslimanski Amerikanci rekli su da ne očekuju da će se bivši predsjednik Donald Trump bolje odnositi prema njihovoj zajednici ako bude ponovno izabran, ali su uskraćivanje glasova Bidenu smatrali jedinim sredstvom za oblikovanje američke politike.

“Ne podržavamo Trumpa”, rekao je, dodajući da će muslimanska zajednica odlučiti o drugim kandidatima.

Ostaje da se vidi hoće li se muslimanski birači masovno okrenuti protiv Bidena, ali mali pomaci u podršci mogli bi napraviti razliku u državama u kojima je Biden pobijedio s malom razlikom 2020.

Nedavno istraživanje pokazalo je značajan pad podrške Bidenu među arapskim Amerikancima, koja je pala sa značajne većine 2020. na samo 17 posto.

Ova promjena mogla bi imati presudan učinak u državama poput Michigana, gdje je Biden osigurao pobjedu s 2,8 postotnih bodova, a Arapski Amerikanci čine pet posto glasova, prema Arapsko-američkom institutu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...