KINEZI NAPADAJU KONKURENCIJU: Stiže električno vozilo koje se puni za 5 minuta, a ima domet od čak…

Potrošnja je bila 10,5 kWh/km, a punjenje do 300 km izvršeno je u 5 minuta.

  • Auto

  • 06. Dec. 2023  

  • 0

Kineski proizvođač baterija i komponenti za električna vozila CATL objavio je da je završio testiranje CIIC-a (CATL Integrated Intelligent Chassis), tzv. skejtbord šasije, koja integrira baterije, električne motore i druge kritične jedinice u jednu platformu koja podupire električna vozila, pritom smanjujući proizvodne troškove, masu vozila i potrošnju energije dok maksimizira putnički prostor. Prvi partner koji je potpisao ugovor s CATL-om o korištenju njihove nove šasije bio kineski proizvođač električnih vozila Hozon Auto, koji proizvodi vozila pod markom Neta.

Obje su se kompanije udružile u zajedničkom razvoju platforme i najavile da će prvi model s CIIC-om biti lansiran u trećem tromjesečju 2024. CIIC bi trebao donijeti visoku razinu integracije između automobila i šasije, smanjujući troškove i cjelokupni razvojni ciklus.

CATL-ov glavni znanstvenik Wu Kai objavio je 30. novembra, na Dishui Lake Summitu Međunarodne automobilske konferencije, da su postigli napredak u razvoju CIIC-a. Završili su zimsko testiranje u Heiheu, u sjevernoj Kini, i ljetno testiranje u Turpanu, otkrivajući rezultate ispitivanja. CIIC je postigao domet od 1.000 km, a učinkovitost baterijskog paketa bila je 75%. Na niskim temperaturama od -7 stepeni domet je smanjen za 30%. Potrošnja je bila 10,5 kWh/km, a punjenje do 300 km izvršeno je u 5 minuta.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...