DRAMA NA SOKOCU: Na inicijativu načelnika Milovana Bjelice osnovan Krizni štab…

Načelnik Оpštine Bjelica rekao je da je osnovan krizni štab koji će se kroz plan aktivnosti boriti sa ovom zarazom.

  • Društvo

  • 06. Dec. 2023  

  • 1

Na području Оpštine Sokolac, na leševima divljih svinja potvrđen je pronalazak zarazne bolesti afrička kuga. Na inicijativu načelnika Opštine Milovana Bjelice osnovan je Krizni štab, koji je predložio da cijelo područje Sokoca bude proglašeno zaraženim.

U opštini Sokolac na leševima divljih svinja pronađena je zarazna bolest, afrička kuga. Načelnik Оpštine Bjelica rekao je da je osnovan krizni štab koji će se kroz plan aktivnosti boriti sa ovom zarazom.

-Izgrađen je plan za neškodljivo uklanjanje svih uginulih i usmrćenih životinja uz sprovođenje dezinfekcije i dezinsekcije. Izdato je rješenje veterinarskog inspektora o zabrani kretanja uz asistenciju MUP-a. Kreiran je plan kontinuiranog informisanja farmera i stanovništva. Napravljen je plan Republičkom kriznom centru o podacima iz lokalnog kriznog centra u vezi sa afričkom kugom svinja, kazao je Bojan Marinković iz Komunalne policija Sokolac.

Uprkos tome što je ova bolest pronađena samo kod divljih svinja, mještani Sokoca bi ipak trebali biti oprezniji, kako se ovaj virus ne bi prenio na domaće svinje.

-Treba i oni, kod njih da se podigne svijest. Oni svoje svinje treba da drže u oborima, kako one ne bi dolazile u kontakt sa divljim svinjama, samim tim da se virus ne prenese. Takođe, moraju obratiti pažnju i na higijenu, što više dezinfekcije treba da bude prisutno. Posebno bi apelov'o na lovce koji kod sebe kući drže svinje da prije dolaska kući iz lova da odrade temeljitu dezinfekciju, poručio je Nikola Planinčić, veterinarski inspektor.

Predsjednik lovačkog društva Strahinja Bašević rekao je da bi pojava svinjske kuge među divljim svinjama mogla trajno utjecati na lov i lovačke fondove, te da bi i lovačko društvo moglo osjetiti posljedice.

Iskustva govore iz regiona i okolnih država da je ta svinjska kuga koja se desila, izazvala ogromne posljedice na lovnom fondu, čak i desetine godina je trebalo da se oporavi brojnost i lovno stanje te vrste divljači.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...