VELIČANJE OSUĐENIH RATNIH ZLOČINACA: Ramo Isak podnio krivičnu prijavu protiv Milovana Bjelice

Ministar Isak zatražio je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da prijavu podnesenu protiv načelnika Opštine Sokolac Milovana Bjelice odmah i bez odlaganja uzmu u razmatranje.

  • Politika

  • 17. Dec. 2023  

  • 1

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak danas je podnio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv načelnika Opštine Sokolac Milovana Bjelice zbog veličanja ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Prijava je podnesena u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine i zbog postojanja osnovane sumnje da je načelnik Opštine Skolac Milovan Bjelica svojim javno iznesenim stavovima počinio krivično djelo "Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti", a koje je kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ministar Isak naveo je u krivičnoj prijavi kako je u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine jasno navedeno da će se onaj ko na bilo koji način veliča lice osuđeno pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine te posebno ukazao kako je riječ o krivičnim djelima iz nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine.

"Postupci veličanja ratnih zločinaca, pored toga što predstavljaju krivično djelo kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, nanose štetu državi Bosni i Hercegovini, odnosima među narodima, a posebno nanose ogromnu bol porodicama žrtava genocida", naveo je ministar Isak u krivičnoj prijavi.

alt

Ministar Isak zatražio je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da prijavu podnesenu protiv načelnika Opštine Sokolac Milovana Bjelice odmah i bez odlaganja uzmu u razmatranje.

Podsjetimo, načelnik Sokoca Milovan Bjelica, jedan od čelnika SDS-a, poručio je kako je Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac, za njega i danas predsjednik Republike Srpske.

Veličanje ratnih zločinaca pored toga što je skandalozno i sramotno, već dvije godine je i krivično djelo u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...