OBRAĆANJE SAŠE MAGAZINOVIĆA U EU PARLAMENTU: "Znamo šta se desi kad međunarodni partneri okrenu glavu..."

Magazinović je istaknuo da je BiH nedavno, prema riječima komesara za proširenje Olivéra Várhelyia, dobila do sada najbolji izvještaj o napretku koji je omogućio uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu sa EU.

  • Vijesti

  • 06. Dec. 2023  

  • 0

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović obratio se u Evropskom parlamentu na posebnom događaju o proširenju Evropske unije (EU) koji je organizirala poslanička grupa socijalista i demokrata (S&D).

Magazinović je istaknuo da je BiH nedavno, prema riječima komesara za proširenje Olivéra Várhelyia, dobila do sada najbolji izvještaj o napretku koji je omogućio uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu sa EU.

Ipak, dodao je, na primjeru Bosne i Hercegovine je primjetno da postoje države koje se protive proširenju. U tom smislu je pozvao da se stvari nazovu pravim imenom i da se prestanu koristiti argumenti kao što je "reforma EU“, "dodatni uslovi“ i slično kako bi se prikrio stav pojedinih članica da su u ovom trenutku protiv proširenja, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Magazinović je posebno naglasio da BiH, nažalost, u ne tako davnoj historiji, ima iskustvo o tome šta se dogodi kada međunarodni partneri okrenu glavu i izmaknu se pred nepravdom i nanošenjem zla i štete, dodajući da živimo u vremenu velikih izazova kada na to trebamo podsjećati i da imamo pravo tražiti da se učini sve da se bilo koji oblik nepravde i nesreće ne ponovi građanima BiH, svjesni mogućih posljedica pogrešnih odluka EU. 

Predsjednica S&D grupe u Evropskom parlamentu Iratxe Garcia Perez naglasila je da je vrijeme da se okonča najduži period u historiji EU bez prijema novih članica.

Pedro Marques, potpredsjednik S&D grupe zadužen za vanjsku politiku, istaknuo je stav da proces proširenja treba nastaviti čim prije, te da proširenje EU ostaje prioritet za evropske socijaliste i demokrate.

Eurozastupnik iz Hrvatske Tonino Picula, uz jasno iskazanu podršku procesu proširenja, naglasio je da se članstvo u EU nerijetko gleda kroz finansijsku pomoć, infrastrukturne radove i slično, ali da osim toga članstvo u EU podrazumijeva i ljudska prava, zaštitu novinara, vladavinu prava… 

Magazinović je tokom boravka u Briselu učestvovao i na Političkom forumu na visokom nivou između BiH i EU, kojem su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz BiH, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...