KOLA KRENULA NIZBRDO: Pala prodaja kultnog pića, tonu dionice…

EU će 2024. godine uvesti carinu od 50 posto na uvoz alkoholnih pića.

  • Ekonomija

  • 07. Dec. 2023  

  • 0

Brown-Forman, proizvođač nekoliko alkoholnih pića, rekao je da je prodaja njegovog viskija Jack Daniel's pala 1% u prvoj polovici tekuće fiskalne godine - što je oštar kontrast u usporedbi s istim razdobljem prije godinu dana kada je porasla 9%.

Ukupna prodaja njegovih viskija pala je 2% u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je prodaja Woodford Reservea pala za 3%, a Old Forester pala za 5% - što je veliki pad u odnosu na prošlogodišnje izvještaje o zaradi kada je prodaja tih vrhunskih marki skočila za 39%.

Međutim, postojala je svijetla tačka za Brown-Formanov posao viskija: prodaja njegovog Jack Daniel’s Tennessee Applea porasla je za nevjerovatnih 50%.

Dionice Brown-Formana potonule su čak 10% u trgovanju u podne, što ih čini jednom od najgorih dionica S&P 500 u srijedu. Dionice su prošle godine pale za oko 16%.

U razgovoru o zaradi, izvršni direktor Brown-Formana Lawson Whiting rekao je da potražnja za njegovim pićima "nastavlja odražavati normalizaciju natrag na povijesne trendove" nakon vrhunca pandemije Covid-19.

Kompanija je također smanjila svoju prognozu neto prodaje za 2024., navodeći u saopćenju o zaradi da "promjenjivi globalni makroekonomski uvjeti nastavljaju stvarati izazovno operativno okruženje koje ublažava naša očekivanja."

Jedan od tih faktora uključuje kupce koji traže jeftinije alternative dok se dugotrajni učinci visoke inflacije nastavljaju i troškovi života rastu. Konzumenti pića možda su dosegnuli svoju granicu zbog poskupljenja koja su provedena na brendovima Brown-Formana zbog viših cijena sirovina.

Whiting je tokom poziva rekao da je kompanija nedavno primijetila "usporavanje potrošačke potrošnje slično trendovima koje vidimo u totalnim destiliranim žestokim alkoholnim pićima i drugoj potrošnoj pakiranoj robi".

Drugi faktor koji vjerovatno zabrinjava Brown-Formana su carine koje se dodaju na američki viski koji uvozi Europska unija. EU će 2024. godine uvesti carinu od 50 posto na uvoz alkoholnih pića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...