UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Elmedin Konaković nastavlja stopama Bakira Izetbegovića…“

- Sada imamo situaciju da Srpska bira dvoje sudija, bilo koje nacionalnosti, a četiri dolaze iz FBiH. Tu je sada i troje inostranih sudija. Kada oni odu, FBiH izabere pet sudija, Srpska isto toliko i nema problema. Mirna Bosna, poručio je Tadić.

  • Vijesti

  • 07. Dec. 2023  

  • 23

Lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, ali i drugi bošnjački političari trebalo bi da znaju da je pitanje sastava Ustavnog suda BiH, nakon eventualnog odlaska inostranih sudija, jasno i nedvosmisleno definisano principima na kojima se zasniva Ustav BiH, a glavni je “konsocijativna demokratija”, što podrazumijeva paritetnu zastupljenost svih konstitutivnih naroda, kazao ovo za “Glas Srpske” Radomir Lukić komentarišući Konakovićeve izjave nakon političkog foruma održanog 5. decembra u Briselu, na kojem je razgovarano o “evropskom putu BiH”.

Podsjetimo, Lukić je sudija koji je nekada bio dekan Pravnog fakulteta na Palama, ali ga je 2005. godine tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown smijenio s pozicije zbog optužbi da je bio dio mreže podrške osuđeniku za genocid Radovanu Karadžiću.

Lider stranke Narod i pravda i aktuelni ministar vanjskih poslova BiH tom prilikom je istakao, a govoreći o spornim temama koje i dalje muče koalicione partnere na zajedničkom nivou i tiče su eurointegracija, da su, kada je u pitanju reforma Ustavnog suda BiH, sve tri strane navodno suglasne u vezi s odlaskom inostranih sudija, ali ne i kada bi to trebalo da se dogodi. Zatim je dodao da, kada do toga dođe, ako se bude primjenjivao etnički princip - Bošnjacima bi, s obzirom na to da ih ima oko 50 posto u BiH, trebalo da pripadne “pola ovog suda”. U slučaju da etnički princip ostane po strani, Konaković kaže kako je bošnjačka strana spremna da razgovara “o nekim drugim formulama”.

Lukić kaže da je očigledno da Konaković nije nikada pročitao Ustav zemlje za koji se toliko zalaže, dodajući da je pomenuti princip pariteta nešto na čemu se zasniva BiH, ali i nešto što obezbjeđuje njen dalji opstanak.

- Bilo kakve izmjene ovih ustavnih principa, u sadašnjim okolnostima i bez saglasnosti svih strana, imale bi katastrofalne posljedice i toga bi Konaković trebalo da bude svjestan. U tom pogledu ne vidim nikakvu razliku između njega, stranke čiji je lider, i Bakira Izetbegovića, odnosno SDA, poručio je Lukić.

Slično mišljenje dijeli i Ognjen Tadić, savjetnik Milorada Dodika, navodeći da se rješenje pitanja Ustavnog suda BiH može izbjeći na milion načina, ali i da se, isto tako, može postići na samo jedan.

- Inostrane sudije, u skladu sa Ustavom BiH, treba zamijeniti domaćim, zakonom koji to omogućava. Tako bi se stavila tačka na jednu prošlost, koja BiH nije donijela ništa dobro, naprotiv, samo lošeg i mnoge krize koje i danas drmaju zemljom. Konaković, koji se predstavlja kao političar novog doba, mora znati da, ukoliko uistinu želi da BiH bude suverena, nema mjesta za inostrane sudije, kaže Tadić. 

- Sada imamo situaciju da Srpska bira dvoje sudija, bilo koje nacionalnosti, a četiri dolaze iz FBiH. Tu je sada i troje inostranih sudija. Kada oni odu, FBiH izabere pet sudija, Srpska isto toliko i nema problema. Mirna Bosna, poručio je Tadić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...