UGLEDNI PROFESOR JEFFREY SACHS: “Izrael čini ratne zločine u Gazi i doživjet će vojni neuspjeh”

Profesor političke ekonomije odbacuje mogućnost da Amerika bude posrednik u mirovnim pregovorima između Palestine i Izraela, jer je ona “saveznik Izraela i to je jasno“.

  • Svijet

  • 07. Dec. 2023  

  • 0

Jeffrey Sachs, profesor političke ekonomije na Univerzitetu Columbia, izjavio je da “postupanje Izraela u Pojasu Gaze predstavlja ratni zločin“ i da bi nastavak bombardiranja i stalna opsada mogli dovesti do stradanja desetaka hiljada nevinih žrtava.

U ekskluzivnim izjavama za Al Jazeeru je rekao da Izrael ne može postići sigurnost ratom, već kroz rješenje koje garantira politička prava palestinskog naroda, kao dio sveobuhvatnog i pravednog političkog rješenja.

Sachs je dva puta izabran na listu 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu koju objavljuje magazin "Time", autor je nekoliko knjiga, od kojih su tri bile bestseleri, prema listu "The New York Times" (NYT).

Prošle godine je osvojio nagradu Tang za održivi razvoj.

Tri razloga vojnog neuspjeha Izraela

Profesor političke ekonomije smatra da će vojne operacije koje je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze doživjeti neuspjeh, za šta postoje tri razloga:

  • Vojni razlog, jer će se Izrael suočiti s velikim poteškoćama u urbanom ratu u Gazi. Izgubit će veliki broj snaga, što će izvršiti politički i humanitarni pritisak unutar Izraela da usvoji strategiju zasnovanu na političkom djelovanju umjesto na vojnoj sili.
  • Geopolitički razlog, jer će “svijet sve više zahtijevati da Izrael prestane s pokoljem”. Politički pritisci na tu državu postajati će sve jači, kako unutar organizacija Ujedinjenih naroda, tako i drugdje.
  • Iz geostrateškog razloga, ovo što se danas dešava u Gazi otvara mogućnost produžavanja rata i širenja na sve dijelove Bliskog istoka, uključujući napade na američke snage raspoređene u regiji. Takva situacija bi u velikoj mjeri povećala sigurnosne rizike za cijeli svijet, uključujući Izrael.

Govoreći o pobjedi Islamskog pokreta otpora Hamas na izborima 2006. godine, Sachs je kazao da je Izrael trebao pokrenuti diplomatske i političke pregovore s Hamasom bez preduvjeta.

Amerika ne može biti mirovni posrednik

Izraelski zvaničnici su se trebali sastati s Hamasovim zvaničnicima kako bi se postigao dogovor usmjeren na budućnost u kojoj će doći do postizanja međusobnog mira.

Sachs, koji je predsjednik Mreže UN-a za rješenja za održivi razvoj, kaže da se mora postići mir s palestinskim narodom.

Način da se to ostvari je da Vijeće sigurnosti i Generalna skupština UN-a priznaju Državu Palestinu, tako da Palestina uživa suverenitet nad svojim teritorijama, uključujući istočni Jerusalem.

Ovo nema veze s Hamasom samim po sebi, već s Palestinom.

Profesor političke ekonomije odbacuje mogućnost da Amerika bude posrednik u mirovnim pregovorima između Palestine i Izraela, jer je ona “saveznik Izraela i to je jasno“.

Međutim, potreban je globalni konsenzus da se ide naprijed, a taj konsenzus bi gotovo bio moguć da nema Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i nekoliko zemalja koje idu protiv struje.

Rješenje o dvije države je neophodan prvi korak

Sachs je trenutno direktor Centra za održivi razvoj na američkom Univerzitetu Columbia, a za američke političare je rekao da “snažno podržavaju Izrael, ne samo zbog izraelskog lobija, već i zbog američke ideologije“.

“Štaviše, američka vojska i obavještajne službe snažno su povezane s Izraelom”, dodao je.

Pozvao je da se krene u pravcu postizanja političkog rješenja, koje je odlagano 50 godina.

Apelirao je na “međunarodnu zajednicu da se ujedini kako bi se postigla pravda na ovom geografskom području, koje uključuje dva naroda”.

“Rješenje o dvije države je neophodan prvi korak na tom putu“, nakon što su “mnoge izraelske organizacije za ljudska prava i političke organizacije smatrale da je izraelski režim zasnovan na aparthejdu“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...