PROCURILA DRAMATIČNA SNIMKA U BLIZINI GRANICE: Hezbollah pogodio zgradu Izraelske vojske...

Ne podupiru trenutni prekid neprijateljstava između Izraela i islamističke skupine Hamas jer nisu oslobođeni svi taoci.

  • Evropa

  • 09. Dec. 2023  

  • 1

I kasno sinoć eksplozije su odjekivale pojasom Gaze dok je iz nje Hamas ispaljivao rakete na Tel Aviv, koje izraelska protuzačna odbrana uglavnom uspijeva srušiti.

Rat Izraela i Hamasa ušao je u treći mjesec, ali Hamas još nije poražen, iako je teritorij u pojasu Gaze pod njegovom kontrolom sve manji. Izraelske snage probile su se do središta Han Junisa, drugog po veličini grada u sada već ispresijecanoj palestinskoj enklavi.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da njegovi timovi rade u bolnici Al-Amal u Han Junisu nakon što su Izraelci pogodili obližnju kuću. Stanovnici Han Junisa, kamo su se sklonile stotine hiljada izbjeglica sa sjevera, osjećaju se sve nesigurnije.

Palestinci sa SAD-om pregovaraju o uspostavi palestinske države

Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku sinoć nije prihvatilo rezoluciju u kojoj se na prijedlog članice Vijeća, Ujedinjenih Arapskih Emirata, pozivalo na trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi. Rezolucija nije prošla zbog veta SAD-a. Ne podupiru trenutni prekid neprijateljstava između Izraela i islamističke skupine Hamas jer nisu oslobođeni svi taoci.

Palestinska je strana potvrdila da razgovaraju s američkim predstavnicima o načinima uspostave palestinske države nakon rata.

Izrael je žestoko pojačao napade na pojas Gaze uništavajući ga u svim dijelovima, ubijajući stotine u novoj, proširenoj fazi rata za koju je Washington rekao da je u suprotnosti s izraelskim obećanjima da će učiniti više za zaštitu civila.

Izraelsko napredovanje na jugu Gaze prati brzi rast broja ubijenih Palestinaca. Bolnice su pretrpane i ne mogu liječiti sve ozlijeđene koji neprestano stižu. Humanitarna kriza se pogoršava - potpuno je zaustavljena dostava hrane, vode i lijekova. Desetine hiljada Palestinaca pobjegli su u Rafah, na granici s Egiptom.

Jasnu i javnu kritiku, vjerovatno najsnažniji komenatar izraelske taktike u Gazi nekog američkog dužnosnika do sada, izrekao je državni tajnik Anthony Blinken. Porast je to pritiska glavnog izraelskog saveznika, SAD-a, da se učini više kako bi se zaštitilo civilno palestinsko stanovništvo stiješnjeno u potpuno nesigurnoj enklavi.

Na društvenim mrežama pojavila se snimka na kojoj se vidi kako je Hezbollah ATGM-om gađao zgradu IDF-a na libanskoj granici, uzrokujući značajnu štetu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...