VIJEĆE ZA NACIONALNU SIGURNOST SE OGLASILO: Izrael protiv putovanja u BiH zbog najvećeg rasta antisemitizma u Evropi

Prema uputama Vijeća za nacionalnu sigurnost, preporučuje se izbjegavati nepotrebna putovanja do ove destinacije.

  • Evropa

  • 10. Dec. 2023  

  • 6

Izraelske vlasti osvježile su svoje procjene oko sigurnosti Jevreja i državljana Izraela, kako u zemljama u okruženju tako i u svijetu, a Bosna i Hercegovina se našla među dvojkom evropskih zemalja u kojima su u porastu antisemitizam, prijetnje i nasilje prema Jevrejima.

Procjena je to Vijeća za nacionalnu sigurnost Države Izrael koje je Bosnu i Hercegovinu s Albanijom pozicioniralo u grupu zemalja s "umjerenim nivoom prijetnje", što je treća od ukupno četiri nivoa prijetnji za sigurnost njihovih državljana. Prema uputama Vijeća za nacionalnu sigurnost, preporučuje se izbjegavati nepotrebna putovanja do ove destinacije.

Zajedno s Bosnom i Hercegovinom u ovom dijelu svijeta je i Albanija, ali i Pridnjestrovlje, koje je potencijalno vojno žarište zbog rata na evropskome istoku. Ukrajina je od ranije u četvrtoj grupi, ali samo kao rezultat agresije i rata koji u toj zemlji traje od februara prošle godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...