ELMEDIN KONAKOVIĆ NA DOHA FORUMU: "BiH želi biti dio EU, želimo graditi svjetliju budućnost"

Konaković je u svom obraćanju podsjetio na Berlinski proces kao okviru saradnje koji je kompatibilan sa procesom evropskih integracija.

  • Politika

  • 11. Dec. 2023  11. Dec. 2023

  • 2

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvuje od 10. do 11. decembra, na poziv premijera i ministra vanjskih poslova Države Katar Mohammeda bih Abdulrahmana bin Jassima Al-Thanija, na 21. Doha Forumu u Kataru.

21. Doha Forum pod nazivom "Izgradnja zajedničke budućnosti" prilika je za razmjenu ideja i pogleda na najvažnija regionalna i međunarodna pitanja, globalne promjene, sigurnosne izazove, ekonomsku politiku i razvoj te tehnologiju i održivost.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH saopćeno je da je u okviru Foruma Konaković učestvovao na panelu "Ka slojevitom svijetu: Preispitivanje saveza".

U svom obraćanju Konaković je naglasio da danas živimo u svijetu koji se najbrže mijenja u istoriji čovječanstva, gdje se iznenada pojavljuju izazovi, koji u mnogim slučajevima imaju globalni uticaj. Osvrnuo se potom na euroatlantski put BiH, geopolitički značaj Zapadnog Balkana, Berlinski proces i regionalnu saradnju.

Posebno je ocijenio prednosti i geopolitički značaj naše zemlje navodeći kao primjer glavni grad Sarajevo, mjesto gdje se susreću Istok i Zapad i koji svake godine posjećuje hiljade turista iz svih dijelova svijeta. Kada je riječ o evropskom putu BiH, ministar je naglasio značaj i prednosti proširenja EU u kontekstu sigurnosnih izazova istaknuvši da se pristup proširenju kod 27 članica EU promijenio uslijed rata u Ukrajini. Ponovio je da Bosna i Hercegovina članstvo u EU vidi kao šansu za trajni mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet, navodi se u saopćenju.

 Uzimajući u obzir da je regionalna saradnja kamen-temeljac političkog okvira EU za Zapadni Balkan Konaković je u svom obraćanju podsjetio na Berlinski proces kao okviru saradnje koji je kompatibilan sa procesom evropskih integracija.

Naglasio je prednosti regionalne saradnje u oblasti ekonomije, kada je riječ o funkcioniranju Zajedničkog regionalnog tržišta, pristupu fondovima, privrednoj saradnji među zemljama Zapadnog Balkana, otvorenim granicama, transportu te usklađivanju privrede sa standardima i praksama EU.

Još jednom je ponovio da BiH želi biti dio EU i u tom smislu naglasio značaj dijaloga i kompromisa u cilju izgradnje svjetlije budućnosti, kako u našoj zemlji, tako i u slučaju Ukrajine i Gaze. Podsjetio je na primjer BiH, gdje i sam ima težak zadatak, sjediti svaki dan s onima koji negiraju genocid i slave ratne zločine i zločince jer je opcija kompromisu konflikt. Poručio je da nije lako, ali želi uspjeti i graditi svjetliju budućnost za sve ljude u BiH, što može poslužiti kao primjer i Ukrajini i Rusiji kao i Palestini i Izraelu, dodaje se u saopćenju.

Na 21. izdanju Foruma u Dohi, dijaloškoj platformi koja predstavlja različitost gledišta, perspektiva i interesa ljudi širom svijeta, okupili su se vodeći svjetski zvaničnici, politički i poslovni lideri te predstavnici civilnog društva kako bi razmijenili mišljenja, ideje i vizije vezane uz teme Foruma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...