ČOVIĆEVA LOBISTKINJA NE ODUSTAJE: Željana Zovko "progurala" 'legitimno predstavljanje' i do SAD

Istakla promjene Ustava i Izbornog zakona BiH.

  • Evropa

  • 13. Dec. 2023  

  • 1

Evropski parlament je na današnjoj plenarnoj sjednici u Strazburu usvojio nove preporuke o odnosima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, a reporterka Kluba zastupnika Evropske narodne partije (EPP) Željana Zovko ocijenila je da je partnerstvo treba ojačati u ključnim oblastima.

"Ovo je još jedan korak ka jačem transatlantskom partnerstvu, koje dolazi u ključnom trenutku nakon samita EU-SAD i nedavnog 87. Transatlantskog dijaloga zakonodavaca", istakla je Zovko, saopćila je EPP.

Kako je rekla na početku plenarne sjednice, Sjedinjene Američke Države nisu samo partner EU, već i najbliži saveznik s kojim treba koordinirati pristup u ključnim oblastima vanjske politike.

Tokom pregovora, Zovko je uspjela da u tekst unese niz amandmana, uključujući poziv na zajedničke napore u rješavanju tekućih izazova na zapadnom Balkanu, poput ustavne i izborne reforme u Bosni i Hercegovini, podršku dijalogu Beograda i Prištine, jačanje energetske sigurnosti regiona i borbu protiv dezinformacija i stranog utjecaja, prenosi Politički.ba.

"Evropska unija i Sjedinjene Države dijele ključne vanjskopolitičke interese u našem susjedstvu, Africi, Latinskoj Americi i Indo-Pacifiku. To se posebno tiče zapadnog Balkana, gdje moramo ojačati naše strateško partnerstvo kako bismo osigurali stabilnost u regionu, kao i sigurnost vanjskih granica Evrope. Transatlantska koordinacija u regionu je ključna za podršku državama na njihovom putu ka evropskim integracijama i pomoć u rješavanju problema u regionu", rekala je zastupnica.

Zovko je dalje istakla da EU i SAD moraju produbiti saradnju u trgovini, energetici, sajber sigurnosti i multilateralnim forumima i ojačati saradnju u oblasti odbrane.

Također je pozvala na tješnju transatlantsku saradnju i parlamentarni dijalog, dodajući da EU i SAD također dijele izazove uzrokovane brzim tehnološkim promjenama i rastućim sajber prijetnjama, što otvara mogućnost transatlantske saradnje u oblasti novih tehnologija, čipova i sajber sigurnosti.

"EU treba nastaviti saradnju sa sadašnjim i budućim rukovodstvom u SAD. Svijetu je potrebna jaka i vidljiva Evropa, svijetu su potrebne jake i vidljive Sjedinjene Američke Države na svjetskoj sceni", rekla je Zovko na plenarnoj sjednici u Strazburu.

Konačni tekst izvještaja sadržavao je niz amandmana koje je Zovko podnijela, među kojima je i pozdravljanje ishoda nedavnog samita EU-SAD i produbljivanje saradnje, posebno u multilateralnim forumima, kao i jačanje saradnje u oblasti odbrane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...