ŽELJANA ZOVKO UZBURKALA JAVNOST: „Ono što je učinio Andrej Plenković za Bosnu i Hercegovinu je kao i operacija Oluja – ključno…“

- Moramo imati jednu liniju zapovijedanja u BiH, od vrha do dna, a što je omogućio Daytonski i Pariški mirovni sporazum, rekla je.

  • Politika

  • 13. Mar. 2024  13. Mar. 2024

  • 8

Ključna reforma ostaje na političkim liderima, a to je provedba izmjena izbornog zakona sukladno presudama Ustavnog suda. To je politička odluka koja se može donijeti u relaksiranim uvjetima, rekla je za središnji Dnevnik HRT-a zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko komentirajući odluku EK da otvori pregovore s BiH.

Upitana jesu li geopolitičke okolnosti odigrale ulogu u donošenju ovakve odluke, odgovorila je kako je ruska agresija na Ukrajinu - olakšala hrvatska nastojanja da se pregovori otvore.

- Odigrale su iznimnu ulogu. Ono što se dogodilo ruskom agresijom na Ukrajinu i činjenica da su se sve zemlje u okruženju založile da Moldavija, Ukrajina i Gruzija otvore pregovore s EU - olakšalo je premijeru Plenkoviću da istu ovu situaciju preslika predsjednici EK Von der Leyen i najvećem skeptičaru Marku Rutteu, rekla je.

Kazala je kako je premijer RH Andrej Plenković predsjednicu EK i premijera Ruttea odveo u Sarajevo kako bi im pokazao što se može dogoditi ako se ne očuva stabilnost.

- Odveo ih je u Sarajevo i pokazao im gdje se može napraviti sljedeća žarišna točka ukoliko BiH ne dobije mjesto koje će označavati mir i stabilnost, kazala je.

Zovko tvrdi kako je „Vlada RH za BiH u miru - učinila isto što i u ratu, a to je da zemlja prestane biti talac“.

- Ono što je učinio Andrej Plenković za BiH je kao i operacija Oluja - ključno. Ovo je diplomatska akcija koju je izveo sa svojim timom i BiH konačno otvorio put da izađe iz svoje pozicije gdje je bila talac.

Ustvrdila je da je zemlja trenutno u svojoj briselskoj fazi.

- BiH je sada zemlja koja je apsolutno u svojoj briselskoj fazi, zahvaljujući premijeru Plenkoviću koji je prepoznao ključni trenutak, dodala je.

Zovko je naglasila kako su uvođenjem mehanizma koordinacije - stvoreni preduvjeti za donošenje važnih reformi. Pohvalila je i predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto.

- Usvojen je mehanizam koordinacije i ono što je već rečeno u govoru Ursule Von der Leyen - predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto je za ovu godinu postigla više nego što je napravljeno u 10 godina, ustvrdila je.

Ipak, kako kaže, ključna reforma je na političkim liderima.

- Ključna reforma ostaje na političkim liderima, a to je provedba izmjena izbornog zakona sukladno presudama Ustavnog suda. To je politička odluka koja se može donijeti u relaksiranim uvjetima, rekla je.

- Stvoreni su preduvjeti da političari sjednu i da konačno za člana predsjedništva imamo nekoga tko će označavati mir i stabilnost, nastavila je.

Zovko je dodala kako je potrebno stvaranje jedne linije zapovijedanja kada je riječ o tročlanom predsjedništvu.

- Moramo imati jednu liniju zapovijedanja u BiH, od vrha do dna, a što je omogućio Daytonski i Pariški mirovni sporazum, rekla je.

- Sve reforme će doći nakon usuglašavanja o promjenama izbornog zakona. Sada je vrijeme da se nađe kompromis i srednji put, dodala je.

U nastavku pogledajte šta je sve Zovko kazala o budućnosti BiH!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...