STAŠA KOŠARAC NAŠAO SE BAVITI I GEOPOLITIKOM EVROPE: "Evropska unija je satelit vanjske politike SAD-a"

Bosna i Hercegovina, kaže on, danas ima kandidatski status, a gorući problem prisustva stranaca u institucijama nije riješen, niti je OHR zatvoren.

  • Politika

  • 16. Dec. 2023  

  • 5

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da je Evropska unija odlukom da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom pokazala licemjernu politiku prema Bosni i Hercegovini i da je satelit vanjske politike SAD.

"Evropa je ponovo pokazala licemjernu politiku prema Bosni i Hercegovini. Odluka da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, ali ne i sa Bosnom i Hercegovinom, u funkciji je isključivo geopolitičkih interesa, a ne stvaranja stabilne EU i poštovanja vlastitih principa. EU je satelit vanjske politike SAD", naveo je Košarac.

On je kazao da slučaj Ukrajine i Moldavije, ali i ranije Bugarske i Rumunije, dokazuje da EU ne drži do sopstvenih standarda i ispunjavanja određenih uslova za članstvo.

Košarac je ukazao da je to uostalom bio slučaj i sa Bosnom i Hercegovinom, jer su uvjeravali da će OHR biti zatvoren, a stranci otići iz Ustavnog suda, kada zemlja dobije status kandidata.

Bosna i Hercegovina, kaže on, danas ima kandidatski status, a gorući problem prisustva stranaca u institucijama nije riješen, niti je OHR zatvoren.

"Onda su pred nas postavili 14 prioriteta. RS je dala saglasnost i rekla da je za njihovu implementaciju odmah i integralno. Sve što je urađeno na EU putu, ostvareno je zahvaljujući podršci RS i njenih predstavnika na državnmom nivou", podsjetio je Košarac.

Međutim, istakao je, to EU nije dovoljno, ona ne odustaje od političkih uslovljavanja, navodeći da takva politika nije dugoročno održiva.

"Mi želimo ravnopravno partnerstvo sa EU, a ne da budemo podanici i bespogovorno prihvatamo sve njene uslove, nadajući se da ćemo postati dio EU porodice. Mi smo za primjenu evropskih standarda, koji znače bolje uslove za život svakog čovjeka i unapređuju privredni ambijent. Nećemo dozvoliti da na tom putu bude ugrožena ustavna pozicija RS, niti da joj budu oduzeta Dejtonom zagarantovana prava", naveo je Košarac na Instagramu.

Umjesto da insistira na rješenjima koja su plod dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda u dejtonskoj BiH, Košarac kaže da EU i dalje podržava i nameće tutorstvo nelegitimnog Kristijana Šmita, dok u međuvremenu maže oči ispunjavanjem nekih uslova.

"I kada ispunimo svih 14 prioriteta, opravdano je postaviti pitanje da li će pred nama biti ponovo dodatni uslovi, kriterijumi i slično. Koliko je EU iskrena u tom procesu? Da li će istinski podržati napore svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini ili će opet naći neki izgovor, dajući prednost geopolitičkim okolnostima i interesima SAD-a, umjesto vlastitim pravilima, principima, vrijednostima i konačnici sopstvenoj politici", upitao je Košarac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...