POREMEĆAJ NA POMOLU: Maersk više ne šalje svoje brodove u Crveno more

Danska kompanija za brodski prevoz, A.P. Moller-Maersk, do daljnjeg će pauzirati sve kontejnerske pošiljke kroz Crveno more i preusmjeriti ih na zaobilaznicu oko Afrike, izjavio je portparol kompanije Reutersu u petak.

  • Svijet

  • 16. Dec. 2023  

  • 0

Podsjetimo, prije četiri dana protubrodska krstareća raketa lansirana iz Jemena, s područja pod kontrolom Hutija, pogodila je komercijalni tanker te izazvala požar i materijalnu štetu, no nije bilo žrtava.

"Nakon incidenta koji se dogodio jučer kada je gađan Maersk Gibraltar i još jednog napada na kontejnerski brod danas, dali smo instrukcije svim brodovima Maerska u oblasti koja će proći kroz moreuz Bab al-Mandab da pauziraju svoje plovidbe do daljnjeg", navodi se u saopćenju kompanije.

Maersk je u četvrtak saopćio da je njegovo plovilo Maersk Gibraltar napadnuto projektilom dok je putovalo iz Salalaha u Omanu do Džede u Saudijskoj Arabiji, i da su posada i plovilo bezbjedni.

Maersk je negirao tvrdnju jemenskog pokreta Huti da su napali brod Maerska koji je plovio prema Izraelu.

Maersk je saopćio da je kompanija duboko zabrinuta zbog izrazito napete sigurnosne situacije u južnom Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Inače, Maersk je druga najveća brodarska kompanija na svijetu, s tržišnim udjelom od gotovo 16 posto. Veći je samo švicarsko-italijanski MSC.

Kompanija je lani ostvarila prihod od čak 81,5 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...