APOKALIPTIČNI PRIZORI SA SJEVERA EUROPE: Nakon intenzivnih zemljotresa eruptirao vulkan, stručnjaci zabrinuti -"Ovo bi mogao biti najcrnji scenarij..."

Vlasti su tokom nekoliko dana evakuirale gotovo 4.000 stanovnika.

  • Evropa

  • 19. Dec. 2023  

  • 0

Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je u ponedjeljak nakon nekoliko sedmica intenzivnih potresa, saopćio je državni meteorološki institut.

Vlasti su tokom nekoliko dana evakuirale gotovo 4.000 stanovnika ribarskog gradića Grindavik i zatvorile obližnje geotermalne toplice i veliku turističku atrakciju ‘Plava laguna‘.

- Upozorenje: erupcija je započela sjeverno od Grindavika kod Hagafella - stoji upozorenje meteorološkog instituta.

Snimke i fotografije novinske kuće RUV jasno pokazuju lavu kako ‘šiklja‘ iz pukotina zemlje. Helikopter obalne straže uskoro će biti u zraku kako bi potvrdio tačnu lokaciju i veličinu erupcije, rekli su iz Instituta.

Zračna luka Reykjavik, koja se nalazi u blizini, ostala je otvorena.

- Zasad mi se čini kao da je vulkan eruptirao na najgorem moguće mjestu, ovo bi mogao biti najcrnji scenarij. Zasad su to samo moje pretpostavke, ali čini mi se da lava šiklja čak i do 150 metara u zrak, rekao je islandski stručnjak za vulkane Thorvaldur Thordarson za Icelandmonitor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...