SUD DONIO ODLUKU: Donald Trump diskvalificiran iz izborne trke za predsjednika SAD-a…

“Svjesni smo veličine i težine pitanja koja su sada pred nama. Također smo svjesni naše svečane dužnosti da primjenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti, i bez da nas pokoleba reakcija javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo", stoji u presudi.

  • Svijet

  • 20. Dec. 2023  20. Dec. 2023

  • 2

Vrhovni sud Kolorada proglasio je u utorak bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nepodobnim za Bijelu kuću prema klauzuli o pobuni američkog ustava i uklonio ga s predizbornih izbora za predsjednika države.

Odluka suda čije su suce imenovali demokratski guverneri označava prvi put u povijesti da je 3. odjeljak 14. amandmana korišten za diskvalificiranje predsjedničkog kandidata. "Većina suda smatra da je Trump diskvalificiran za obnašanje predsjedničke dužnosti prema odjeljku 3 14. amandmana", napisao je sud u svojoj odluci 4-3.

Najviši sud u Coloradu poništio je presudu suca okružnog suda koji je utvrdio da je Trump poticao pobunu zbog svoje uloge u napadu na Capitol 6. januara 2021., ali je rekao da mu se ne može zabraniti glasanje jer nije jasno da je odredba bila namijenjena pokrivanju predsjedništva.

“Svjesni smo veličine i težine pitanja koja su sada pred nama. Također smo svjesni naše svečane dužnosti da primjenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti, i bez da nas pokoleba reakcija javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo", stoji u presudi.

Trumpovi odvjetnici obećali su da će se odmah žaliti na svaku diskvalifikaciju najvišem sudu u zemlji, koji ima posljednju riječ o ustavnim pitanjima. Trumpova pravna glasnogovornica Alina Habba izjavila je u utorak navečer: “Ova presuda, koju je donio Vrhovni sud Colorada, napada samo srce demokracije ove nacije. Neće stajati i vjerujemo da će Vrhovni sud promijeniti ovaj protuustavni nalog.”

Trump se ne može se pojaviti na glasačkom listiću u državi Coloradu na predsjedničkim izborima iduće godine zbog njegove uloge u napadu njegovih pristaša na američki Kapitol 6. januara 2021., presudio je u utorak najviši državni sud u povijesnoj presudi koja će vjerovatno preuzeti Vrhovni sud SAD-a.

Većinom od četiri od sedam sudaca Vrhovni sud Colorada učinio je Trumpa prvim predsjedničkim kandidatom u povijesti SAD-a koji se smatra nepodobnim za Bijelu kuću prema rijetko korištenoj odredbi Ustava SAD-a koja zabranjuje dužnosnicima koji su sudjelovali u "pobuni " da drže ured. Presuda se odnosi samo na republikanske predizbore u Coloradu 5. marta, no njezin bi zaključak mogao utjecati na Trumpov status u državi za 5. novembra.

Nestranački prognozeri američkih izbora smatraju Colorado sigurnim demokratskim, što znači da će predsjednik Joe Biden vjerovatno voditi državu bez obzira na Trumpovu sudbinu tamo. Trump je obećao žalbu na presudu Vrhovnom sudu SAD-a, a sud u Coloradu rekao je da će odgoditi učinak svoje odluke najmanje do 4. januara 2024. kako bi omogućio žalbu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...