OPASNOST PRIJETI KADA SE NAJMANJE NADATE: Kako se prenosi salmonela i koje su najrizičnije namirnice…

Liječenje crijevnih zaraznih bolesti fokusira se na eliminaciju proljeva i povraćanja te sprečavanje dehidracije.

  • Zdravlje

  • 20. Dec. 2023  

  • 0

Crijevne zarazne bolesti su najčešće zarazne bolesti u svijetu. Godišnje u svijetu 1 milijarda ljudi oboli od ovih bolesti, a oko 5 miliona djece u dobi od 5 godina godišnje umire od istih.

U crijevne zarazne bolesti se ubraja niz bolesti kojima je zajednička karakteristika da se prenose fekalno - oralnim putem što znači da se uzročnici izlučuju stolicom, a ulaze u organizam kroz usta.

Uzročnici ovih bolesti su raznoliki, obuhvaćajući bakterije poput Salmonela, enteropatogene E. Coli, šigele, kampilobakterioza, viruse poput norovirusa, rota, adenovirusa, te određene enteroviruse, i parazite kao što su protozoi i helminti. Zaraza se najčešće širi kontaktom, bilo da su inficirane osobe bolesnici ili kliconoše. Prljave ruke i zagađena hrana i voda često su krivci za prijenos, pa se ova vrsta zarazne bolesti često naziva "Bolesti prljavih ruku".

Koji su simptomi crijevnih bolesti?

Simptomi crijevnih zaraznih bolesti uključuju proljev (tri ili više puta dnevno), bolove u trbuhu, visoku tjelesnu temperaturu i povraćanje. Te bolesti mogu se manifestirati u blažem obliku ili uzrokovati ozbiljnije simptome, poput rehidracije, gdje dolazi do naglog gubitka tjelesne težine, malaksalosti, suhe kože i drugih ozbiljnih komplikacija.

Salmoneloza

Jedna od opasnijih crijevnih zaraznih bolesti je salmoneloza. Uzročnik zaraze je bakterija Salmonella koja se može nalaziti u vodi onečišćenoj fekalijama, školjkama (zbog onečišćene vode), termički neadekvatnom obrađenom mlijeku i mliječnim proizvodima te u jajima, mesu i mesnim proizvodima. Do zaraze dolazi nakon konzumacije zagađene hrane. Najrizičnije namirnice su: sirova jaja, sirovo meso (naročito perad), kolači, sirovo mlijeko. Međutim rizična namirnica može biti bilo koja ukoliko se s njom rukovalo na nehigijenski način i/ili nije dobro toplinski obrađena.


Ključna je ulogu temperature u brzini razmnožavanja bakterija, posebno opasne bakterije poput salmonele. Što je temperatura okoline viša, to je brže širenje bakterija i stvara se potencijalno ozbiljan rizik po zdravlje.

Liječenje crijevnih zaraznih bolesti kod djece


Liječenje crijevnih zaraznih bolesti fokusira se na eliminaciju proljeva i povraćanja te sprečavanje dehidracije. Ove bolesti se često liječe rehidracijskim otopinama kako bi se nadoknadili gubici tekućine i minerala izazvani proljevom.

Ako dijete dobije proljev, svakako treba održavati higijenu i kod presvlačena malog djeteta kako bi postojala što manja šansa da se proširi iako je to vrlo teško izbjeći. Početi oralnu rehidraciju, znači prva čeriti sata rehidrirati dijete i nastaviti i dalje hranjenje. Znači ne izbjegavati neku hranu, eliminacijske djete se više u pravilu ne preporučuju. Prije su bile popularne djete koje su uvrštavale eliminaciju različitih namirnica, to se više ne preporučuje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...