STOLTENBERG UPOZORIO: "Napetosti na Zapadnom Balkanu sve su veće" (VIDEO)

Posebnu pažnju posvetio je situaciji na Kosovu, naglašavajući da mir u toj regiji predstavlja ključnu komponentu stabilnosti na širem Zapadnom Balkanu.

  • Svijet

  • 20. Dec. 2023  

  • 0

Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, održao je godišnje obraćanje na kraju godine, naglašavajući izazove s kojima se Sjevernoatlantski savez suočava u današnjem opasnom svijetu.

U svom govoru, Stoltenberg je istaknuo stvarni rat u Europi i novi sukob na Bliskom istoku, naglašavajući rastuće napetosti na Zapadnom Balkanu. Govoreći o važnosti snažne zaštite za očuvanje mira, istakao je da jaka odbrana zahtijeva sposobne vojske.

"Živimo u opasnijem svijetu. Imamo pravi rat u Evropi i novi rat na Bliskom istoku. Napetosti na Zapadnom Balkanu su sve veće. Nema sigurnosti bez jake zaštite. A nema jake odbrane bez sposobnih vojski", rekao je u uvodu govora.

Posebnu pažnju posvetio je situaciji na Kosovu, naglašavajući da mir u toj regiji predstavlja ključnu komponentu stabilnosti na širem Zapadnom Balkanu.

Stoltenberg ističe važnost pružanja pomoći u održavanju mirnog i sigurnog okruženja na Kosovu, prepoznajući da to ima duboke implikacije na stabilnost čitave regije.

Ovo obraćanje odražava zabrinutost i predanost NATO-a očuvanju mira i sigurnosti u promjenjivom međunarodnom okruženju.

Stoltenberg je uputio najbolje želje za praznike i predstojeću Novu godinu, priznajući neizmjeran doprinos snaga NATO-a u čuvanju nacija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...