VELIKI NAPREDAK NA PUTU BiH KA EU: Na prijedlog zastupnika Amira Ibrovića (DF) usvojena deklaracija o inkriminiranju klevete

Predlagač deklaracije koja je usvojena je zastupnik Demokratske fronte (DF) u Parlamentu FBiH Amir Ibrović

  • Politika

  • 21. Dec. 2023  21. Dec. 2023

  • 0

"Predstavnički dom Parlamenta FBiH poziva Narodnu skupštinu RS da donese zakon kojim će ukinuti odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS ("Službeni glasnik RS" broj 64/17, 104/18, 15/21 i 89/21), a kojima se vraća kleveta u Krivični zakonik tog entiteta", navodi se u Deklaraciji o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, koja je danas usvojena u Parlamentu FBiH.

Predlagač deklaracije koja je usvojena je zastupnik Demokratske fronte (DF) u Parlamentu FBiH Amir Ibrović

Predstavnički dom Parlamenta FBiH poziva Vladu RS da hitno uputi u proceduru Zakon o izmjenama Krivičnog zakonika RS kojim će se ukinuti sporne odredbe Glave XVIIa Krivičnog zakonika RS "Krivična djela protiv časti i ugleda", odnosno članovi 208a, 208b, 208c, 208d, 208e i 208f, i dekriminalizirati kleveta u smislu krivične odgovornosti.

Poziva se Narodna skupština RS da svoje buduće zakonodavne aktivnosti umjerava ka pravnom sistemu usklađenih normi i pravnog okvira u području krivične odgovornosti s evropskom pravnom stečevinom te i nadalje nastavi unapređenje provedbe i postizanje evropskih provedbenih standarda u svrhu postizanja standarda najrazvijenijih država članica EU i primjeni krivičnog i gražanskog zakonika.

Ova Deklaracija bit će objavljena u "Službenim novinama FBiH".

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...