VOŽNJA ZIMI: Evo zašto je potrebno malo više napumpati gume

Fluktuacije od deset stepeni mogle bi promijeniti pitisak u gumi za 0,1 bar, prema riječima stručnjaka.

  • Auto

  • 21. Dec. 2023  

  • 0

Gume su vrlo bitne kad dođe zima jer mogu biti od životnog značaja i to je općepoznato, no manje je poznato da se preporučuje  prilikom pumpanja ne odabirati nužno vrijednost navedenu u uputama, već nešto veću.

“S obzirom na to da su zimi značajne temperaturne fluktuacije, ne može škoditi ako u gumama postavite malo veći pritisak nego što zahtijeva proizvođač”, objašnjava Stefan Ehl, stručnjak za motorna vozila pri stručnoj organizaciji KÜS, prenosi Revija HAK.

Fluktuacije od deset stepeni mogle bi promijeniti pitisak u gumi za 0,1 bar, prema riječima stručnjaka.

“Kad temperature padnu, pada i pritisak. Budući da su vanjske temperature obično niže zimi, neće škoditi povećati vrijednost za jednu ili dvije decimale.”

Ako je guma napunjena na dva bara prilikom vanjske temperature od 20 stepeni, mogla bi pasti na 1,8 bara na temperaturama oko tačke smrzavanja. Dakle, ako je pritisak prethodno povećan na 2,2 bara, one će biti idealne za vožnju.

Općenito, nema štete u dodavanju nešto više zraka u gume od onoga što je preporučeno. Malo veći pritisak smanjuje kontaktnu površinu gume, a time i otpor kotrljanja. Time se smanjuje potrošnja goriva i trošenje guma, prenosi N1.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...