BOŽIĆNA PORUKA NADBISKUPA VUKŠIĆA: "Svako djelo pokore poziva na odricanje od svega što je zlo" (FOTO)

- Osim što je Došašće doba radosnog očekivanja Isusovog dolaska, ono je oduvijek također za kršćane vrijeme i prilika za ličnu pripremu kako bi susret sa svojim Spasiteljem dočekali u što je moguće ljepšem ruhu duše i života - kazao je nadbiskup Vukšić.

  • Vijesti

  • 23. Dec. 2023  

  • 0

Riječju Došašće naziva se vrijeme radosnog iščekivanja svetkovine Božića kojom se kršćani sa zahvalnošću sjećaju dolaska među ljude, odnosno rođenje Isusa Krista, spasitelja, kazao je Vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić povodom predstojećeg Božića, kojeg katolički vjernici proslavljaju 25. decembra, prenosi Anadolija.

- Osim što je Došašće doba radosnog očekivanja Isusovog dolaska, ono je oduvijek također za kršćane vrijeme i prilika za ličnu pripremu kako bi susret sa svojim Spasiteljem dočekali u što je moguće ljepšem ruhu duše i života - kazao je nadbiskup Vukšić.

Naglasio je da je kršćanska pokora uvijek okrenuta prema čovjekovom djelovanju u skladu s Božijim pravilima.

- Osim što je svako djelo pokore izraz želje i poziva na lično obraćenje i odricanje od svega što je zlo, kršćanska je pokora uvijek usmjerena prema novom početku, upućena prema drukčijem i boljem životu, okrenuta prema čovjekovom djelovanju u skladu s Božijim pravilima u ljubavi prema Bogu i svim ljudima - rekao je.

Nadbiskup je istakao da Došašće također na simboličan način označava početak nečega novoga, drukčijeg i boljeg.

- U tom duhovnom hodu obraćenja i posvećenja, od prvog dana novoga načina pa sve do kraja vremena, Isus je uvijek s nama na različite načine - dodao je.

Naglasio je također kako je cilj obraćenja visoki stepen kršćanskog života.

- Ne samo nekim malim popravcima i izmjenama nego doslovce promjenom pravca kretanja. Obraćenje je hod protiv struje gdje je struja shvaćena kao površan način života, nedosljedan i obmanjujući, koji nas često razvlači, vlada nad nama i čini nas zarobljenima od zla ili pak sužnjima moralne osrednjosti. Naspram tome, obraćenjem se cilja prema visokoj mjeri kršćanskog života - kazao je.

Obraćenje, kako je rekao, odnosno napuštanje svakog oblika zla puta, svih zlih nakana i djela, drugo je ime za čovjekov put prema Bogu.

- Sa željom da se, po našem obraćenju, u nama Isus na duhovan način rodi, zauvijek nastani i ostane, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i ostalim Kristovim vjernicima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i Vojnom ordinatoriju želim blagoslovljen Božić i sretnu cijelu 2024. godinu - rekao je nadbiskup Vukšić u božićnoj poruci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...