SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Kinezi grade prvu tvornicu automobila u Europi, izabrali su…

Ovako BYD planira izbjeći i moguće nove carinske stope Europske unije na automobile proizvedene u Kini.

  • Auto

  • 24. Dec. 2023  

  • 0

Najveći kineski proizvođač automobila BYD planira izgraditi svoju prvu europsku tvornicu automobila u Mađarskoj. Tvornica u Szegedu proizvodit će električna vozila i plug-in hibride za europsko tržište i u njoj će se otvoriti hiljade radnih mjesta, objavio je BYD. Odluka BYD-a dolazi nakon godinu dana izbora lokacije, a u igri su još bili Francuska i Njemačka, piše Bloomberg.

BYD-ov cilj je 10 posto tržišnog udjela u Europi do kraja desetljeća. Kompanija je prodala nešto više od 13.000 automobila u Europi do kraja novembra, što je zasad skromna brojka. Atto 3 bio je najprodavaniji model marke s gotovo 11.000 prodanih primjeraka. Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da će Mađarska dati subvencije za tvornicu BYD, ali će iznos objaviti tek nakon što dobije odobrenje Europske komisije.

-Ovo će biti jedno od najvećih ulaganja u mađarskoj ekonomskoj povijesti, rekao je Szijjarto.

U dekretu objavljenom u četvrtak, premijer Viktor Orban alocirao je 125 miliona eura iz proračuna za nadogradnju cestovne, željezničke, električne, plinske i vodovodne infrastrukture oko industrijskog parka u Szegedu, bez imenovanja BYD-a u dokumentu.

Kineski brendovi kao što su BYD, MG  i Nio šire se u Europi kako bi postali manje ovisni o domaćem tržištu, gdje prevelika ponuda i rat cijenama koji je Tesla pokrenuo tokom prošle godine opterećuju njihov profit.

Ovako BYD planira izbjeći i moguće nove carinske stope Europske unije na automobile proizvedene u Kini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...