PLJUŠTE SAOPĆENJA I ZAPALJIVE IZJAVE U CRNOJ GORI; ADŽIĆ PORUČIO ANDRIJI MANDIĆU: "Neće biti reprize podgoričke skupštine..."

"Odluke tzv. Podgoričke skupštine iz 1918. godine koje slavite su davno ukinute i nemaju nikakvo značenje više", poručuje Adžić Mandiću.

  • Regija

  • 24. Dec. 2023  

  • 0

Burno je na crnogorskoj političkoj sceni, pljušte saopćenja i zapaljive izjave.

"Ja sam predsjednik Nove srpske demokratije, ja sam državljanin Srbije, nisam glasao na izborima u Srbiji jer nemam ličnu kartu niti sam upisan u birački spisak, ali smo mi iz Nove partneri sa SNS-om", kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić, komentarišući za Tanjug svoje ranije prisustvo u štabu SNS-a.

Kaže da se trudi da “vodi politiku pomirenja”, jer je “interes da Crna Gora bude stabilna”.

Govoreći o rekonstrukciji Vlade, Mandić podsjeća na potpisani sporazum i kaže da postoji čvrst dogovor.

"Za nekoliko mjeseci nakon Nove godine trebalo bi da uslijedi rekonstrukcija Vlade, vrlo su precizno određena ministarstva koja treba da dobije ZBCG. Očekujem da će naši ministri kada preuzmu dužnost nastaviti da rade ovaj posao koji mi radimo već godinama, ali ne kao opozicija nego kao vlast, da obezbijedimo potpunu stabilnost u Crnoj Gori a potom da izgradimo odnose sa Srbijom kakve zaslužuje i Crna Gora i Srbija", kazao je Mandić, poručujući da je cilj ekonomsko umrežavanje sa Srbijom.

Predsjednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić, reagujući na posljednje poruke Mandića, je kazao da bi Mandić ne samo promijenio već i ukinuo Ustav Crne Gore.

"Znamo mi da bi lider Nove srpske demokratije i predsjednik Skupštine Crne Gore, gospodin Andrija Mandić, ne samo promijenio, nego i ukinuo Ustav Crne Gore i da bi ukinuo kad bi mogao, i državu Crnu Goru", kazao je Adžić, prenosi AntenaM.

"Sjećamo se kako su Ustav Crne Gore, nekad cijepali njegovi pojedini bivši poslanici kad je usvajan, te kako su ga neki današnji poslanici iz koalicione mu partije, bacali i gazili u Skupštini. No, neka nam gospodin Mandić objasni s kojom većinom misli da može promijeniti Ustav, po ustavnoj proceduri kada se to tiče jezika i državljanstva i drugih identitetskih pitanja", dodao je.

Podsjećamo, Mandić je, upitan o izmjenama Zakona o državljanstvu, kazao da on ima državljanstvo Srbije ali da je “neophodno da Crna Gora nema takvo restriktivne odluke kako je uspostavljeno Ustavom i zakonima koji su iz njega proistekli”.

"Crna Gora na ovom popisu imaće mnogo manje stanovnika nego na prethodnom. Ako je naš interes da nas bude više nego što nas ima danas onda bi politika državljastva trebalo da omogući ljudima sa ovih prostora da imaju državljanstvo Crne Gore. Procjenjujem da u parlamentarnoj većini postoji dobro raspoloženje, ne sumnjam da i u nekim opozicionim strankama koje dolaze iz manjinskih naroda postoji dobro raspoloženje ne samo za izglasavanje zakona nego i za dopunu Ustava, kojom bi se obezbijedilo sve ono što je potrebno za tu brojnu populaciju", kazao je Mandić.

Mandić je izjavio da “Crna Gora većinski govori srpskim jezikom, a Ustav i zakoni treba da prate život. Taj život će na ovom popisu vrlo precizno odrediti svačiju poziciju – kazao je Mandić.

"Ako se na ovom popisu najveći broj građana izjasni da govori sprkim jezikom, onda će to svakako biti i obaveza onih kojih predstavljaju narod da to zapišu i u zakone i u Ustav", kazao je Mandić.

Adžić je kazao da Mandić zaboravlja da i u situaciji da čak imaju dvije trećine poslanika koji bi to podržali, da za takvu eventualnu odluku je potrebno da se izjasni na referendumu najmanje tri petine svih građana koji imaju pravo glasa i koji su upisani u birački spisak.

"To je gospodine Mandiću samo vaša politička fantazija i ideološka opsjena. Nerealno, nemoguća misija", naveo je u reagovanju dostavljenom Anteni M.

"Odluke tzv. Podgoričke skupštine iz 1918. godine koje slavite su davno ukinute i nemaju nikakvo značenje više", poručuje Adžić Mandiću.

"Reprize tzv. Podgoričke skupštine neće biti u Crnoj Gori. Ali, makar znamo da gospodin Mandić igra otvorenih karata politički poker. Nema više odeždi i maski koji to mogu skiti. I red je da se premijer Spajić i PES konačno izjasne o ovom Mandićevom stavu. Je li ga odbija ili podržava gospodin Spajić? PES će očito uskoro morati raščistiti neke stvari, jer ništa se ne rješava trpajući probleme pod tepih. Odlaganje rješavanja problema samo stvara dodatne probleme", zaključuje Adžić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...