SB EKSKLUZIVNO OTKRIVA: "Šta donosi novi Zakon o sprječavanju izbornih krađa i ko je protiv njega?

Aktuelna vlast je u decembru prošle godine, sama sebi u koalicionom sporazumu dala zadatak

  • Politika

  • 25. Dec. 2023  

  • 0

O izmjenama Izbornog zakona BiH kojima bi se osigurao integritet i transparentnost izbornog procesa godinama se govori. Verbalno su sve političke stranke za to da se zaustave izborne krađe, ali izmjene zakona se ne usvajaju. U međuvremenu, integritet i transpartentnost izbornog procesa uvršteni su kao nulti prioritet u 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Aktuelna vlast je u decembru prošle godine, sama sebi u koalicionom sporazumu dala zadatak:

-Potpisnici sporazuma dogovorili su se da hitno provedu, a najkasnije u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima, ograničene promjene Ustava BiH i usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u skladu s odlukom ustavnog suda i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Uspostavljanje pune ustavnosti i integriteta izbornog procesa, piše u dokumentu kojesu potpisali SNSD, HDZ i Trojka.

Prošlo je dvaput po šest mjeseci, ali se ništa nije desilo.

U oktobru ove godine na prijedlog SDA Zastupnički dom PS BiH usvojio je zaključke kojim se od Vijeća ministara BiH traži da u roku od 30 dana predlože izmjene Izbornog zakona. Pogađate, opet se ništa nije desilo.

Onda je početkom decembra SDA sama krenula u izradu izmjena Izbornog zakona, kojeg su zastupnici ove stranke uputili u hitnu proceduru prošle sedmice. Prošle sedmice, paraleleno s akcijom SDA, oglasio se i Visoki predstavnik Christian Schmidt i zaprijetio da će nametnuti zakon ako ga Parlament ne usvoji.

Rezultat svega je da će Zatupnički dom PS BiH izmjene Izbornog zakona razmatrati na sjednici zakazanoj za 29. decembar.

„Slobodna Bosna“ imala je uvid u predložene izmjene Izbornog zakona. Iz komplikovane materije izdavajamo nekoliko značajnih promjena, koje bi, ukoliko bi se desilo, značajno smanjile muće na biračkim mjestima.

Tako se osim ažuriranja biračkih spiskova, predviđa i uvođenje čitača dokumentata i elektronskog otiska, čime bi se spriječilo duplo glasanje, ili glasanje sa tuđim dokumentima.

Predviđa se i uvođenje nadzornih kamera na više od 5.000 biračkih mjesta.

Najznačajnije izmjene donijeli bi skeneri, u koje bi birač odmah po glasanju ubacivao listiće, čime bi se spriječilo dospisivanje glasova ili poništavanje važećih listića. To bi značajno ubrzalo i brojanje glasova, jer bi praktično odmah po završetku glasanja rezultat izbora bio poznat, a glasovi bis e brojali rućno samo ukoliko neko od članova biračkog odbora ili posmatrača uloži opravdan prigovor.

Još jedna veoma značajna izmjena desila bi se i u samom imenovanju biračkih dobora. Trenutno biračke odbore imenuju Lokalne izborne komisije, po prijedlogu političkih stranaka. Tu se događaju i brojne zloupotrebe, jer svaka prijavljena lista ima pravo na jednak broj mjesta u biračkim odborima. Tako su česte pojave i fiktivnih listi ili fantomskih stranaka, koje se prijave na izborima u nekoj općini s ciljem da svoja mjesta u biračkim odborima prodaju drugim, većim strankama.

Predloženim izmjenama, zloupotrebe ove vrste bi u značajnoj mjeri bile smanjenje, jer bi predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora imenovala Centrana izborna komisija, i to od nestranačkih osoba, koje bi se prijavljivale na javni konkurs i prolazile obuku. Vjerovatno bi to u najvećem broju bili državni službenici, a svi koji se prihvate ovog posla bi potpisivali izjave o krivičnoj materijalnoj odgovornosti. To bi, u konačnici, na mjestima gdje se uprkos svim izmjenama i kontrola dokaćžu nepravilnosti i ršenje zakona, neke od njih, naprijemjer, moglo koštati poslao u državnoj službi.

Čitači dokumenata, skeneri, kamere, nestranački predsjednici i zamjenici biračkih odbora sasvim sigurno bi zloupotrebe sveli na minimum. Zato je logično pitanje ko je i zbog čega protiv izbornih krađa. SDA, koju su iz Trojke najčešće optuživali za krađu izbora, sama je predložila zakon o sprječavanju izborne krađe, i time bacila rukavicu u lice svim drugim političkim protivnicima.

SNSD i HDZ su odmah poručili da će biti protiv, a bez njihovih delegata u Domu naroda PSBiH zakon se neće moći usvojiti. Iz Trojke, koja je propustila da sama inicira izmjene zakona kojima se sprječava izborna krađa, iako su na tome gradili dobar dio predizborne kampanje, stižu poruke da su spremni podržati zakon. Da li će se to desiti, i hoće li Trojka time narušiti dobre odnose sa HDZ-om, znat će se za četiri dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...